Råvaruguide: Mirakelmat från Asien
Kinesiskt bocktörne (wolfberries, gojibär)
De här orangeröda små ovala bären av släktet Lycium har intensiv smak av torkade tomater när de är som bäst. Dessutom har de drag av torkade nypon och fläderblom. Bären används i ganska måttliga mängder eftersom de är så karaktärsstarka. Just nu är de hysteriskt populära i USA och förekommer i müsli och fruktsallader. De är vanligt förekommande i medicinska rätter i synnerhet mot ögonsjukdomar och cirkulationsbesvär. De innehåller stora mängder antioxidanter. Endast bären är ätliga, resten av plantan är giftig. I svensk flora görs ingen åtskillnad mellan planta och bär utan hela växten klassas som giftig.
Smakkamrater: Kyckling, gris, mild svamp, ingefära, angelikarot, rosmarin, vitlök, selleri, äpple, biff, vitfisk
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8950","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"167","height":"176","alt":""}}]]Röda dadlar (Jujube)
Trots den yttre likheten är jujubedadeln inte släkt med den vanliga dadeln. Jujube används ofta i mustiga långkok, dessertgrötar eller stärkande soppor där den ger en rund, kolaaktig sötma som inte blir slislkig. Anses nervlugnande i största allmänhet och stärkande för kvinnor efter förlossning.
Smakkamrater: Gris, ingefära, vinäger, viltkött, enbär, timjan, madiera, rött portvin
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8951","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"167","height":"223","alt":""}}]]Angelikarot (Bai Zhi)
Lider du av tandvärk, reumatism, för tidig utlösning, mensturationsvärk eller väderspänning? Tja, förmodligen inte allt på en gång men något av det? Då är den värmande angelikaroten kanske något för dig. Angelikarot anses dessutom vara bra vid täppt näsa och skulle därmed kunna förstärka effekterna av judiskt penicillin. Om du bara är sugen på något riktigt gott är angelikaroten ett lika självklart val. Den konsternerande lätt parfymerade aromen är en suverän kaskad av selleri, ginseng och solvarm kamomill. Fantastiskt god i ljusa lätta kycklingsoppor.
Smakkamrater: Kyckling, bambuskott, kinesiskt bocktörne, jujubedadlar, ljus svamp, ingefära, vitlök
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8952","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"167","height":"199","alt":""}}]]Astragalus (Huan Qi)
Rot från en växt av vedelsläktet (måste erkänna att jag aldrig hört talas om den tidigare). Den svenska sötvedeln har enligt uppgift söta lakritsaktiga blad som man kan mumsa på, vilket måste testas i vår. Den asiatiska astragalusoten används i förebyggande och stärkande syfte och anses stärka immunsystemet. Yadayadayada kom till det viktiga: Vad smakar den? Hmm, sött och lite beskt kådigt. En smak som man vänjer sig vid snarare än förälskar sig handlöst i.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8953","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"167","height":"216","alt":""}}]] Codonopsis (Dan Sheng)
Ett slags budgetginseng med trevligt bitter smak. Precis som ginseng påstås den göra susen för energin, uthålligheten och immunförsvaret. Codonopsis liknar ginseng till utseendet men är längre och rakare. Smakar som om den vore nyttig. Trevlig medicinsk besk arom av gurkmeja, kamomill och torkad ingefära minus stinget. Använd med försiktighet så att smaken inte tar över.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8954","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"165","height":"226","alt":""}}]]Lotusfrön (Lian Zi)
Lotusfrön används även i söta rätter eller som kakfyllning. de har en lätt söt lite kastanjeliknande smak och en kort mjölig konsistens. De påstås pigga upp mjälte, njurar och hjärta Till på köpet är de visst lugnande och ge god nattsömn. Blötlägg i minst fyra timmar och sjud dem mjuka i lättsaltat vatten cirka 45 minuter.
Smakkamrater: Kyckling, miso, ingefära, spenat, blekselleri