2008-06-29 av Lisa Förare Winbladh
Recept: Färskpotatissoppa med curry, libbsticka och musslor
Nej, det här lagade jag inte i helgen. Just nu står en vegogryta och puttrar på spisen. Recept i morgon. Med hjälp av nya frysfavoriten Ullmos musslor slängde jag nyligen ihop en snabb musselsoppa för en tid sedan. Jag menar verkligen snabb för nu när nypotatisen är just sprillans ny sjuds den mjuk hastigt och lustigt. Du kan variera soppan med den vårgrönska du har hemma.
Receptmakare: Lisa Förare winbladh
Portioner: 4
Tid: 20 minuter
- 600 g skrubbad färskpotatis
- 1/2 fänkål
- 2 färska lökar
- 1 msk grovriven ingefära
- 2 msk smör
- 1 msk gott currypulver
- 3 dl matlagningsgrädde
- 1-2 msk konc fiskfond
- 4 dl vatten
- 200 g sockerärtor
- 2 stora blad libbsticka
- 1 tsk finrivet citronskal
- 400 g frysta musslor, halvtinade
- 1/2 msk maizena
- Till servering:
- Finstrimlat skal citron (använd gärna zestjärn)
- Gräslök eller finstrimlad lökblast
- Gott rostat bröd
- Skrubba färskpotatis och skiva i centimetertjocka skivor. Skär ut den grova mittstocken på fänkålen. Strimla mycket tunt. Strimla den färska löken. Spara lökblasten.
- Fräs fänkålen, löken och 1 msk grovriven färsk ingefära i 2 msk smör i botten på en tjock kastrull tills fänkålen mjuknat lite. Vänd ner 1 msk curry och fräs ytterligare några minuter.
Slå på vatten, matlagningsgrädde och fond Lägg ner potatisen och låt den sjuda nästan färdig under lock, ca 15 minuter. - Vänd ner sockerärtor och låt puttra ytterligare några minuter. Strimla libstickan fint och vänd ner den. Smaka av med finrivet citronskal.
- Red av med maizena utvispat i ½ dl kallt vatten så att soppan precis blir en aning simmig.
- Strimla det som är fint och spänstigt på lökblasten mycket tunt och vänd ner det. Vänd ner musslor och låt allt bli genomvarmt. Servera med rostat bröd.
Kommentarer
En perfekt matrecept!! Jag är jätte jätte jätte galen i musslorna. Blev väldigt ledsen en gång när musslorna har varit förgiftade eller hur vad det. Men nu är det här bara en perfekt recept. Jag har ju bara en stil att laga dem så länge. Så det här är precis vad jag behöver. Vill gärna smaka/laga dem på olika sätt.
Också roligt att samla musslornas skal från havet och ha dem som dekoration hemma.
Den här ska jag testa så snart jag kan köpa hem mjöl igen! För musslor äter jag faktiskt.
Hälsningar inkonsekventa fuskotarianen
Låter som en mycket god idé. Ska gå ut och skörda lite av varje från köksträdgården till en soppa! Visst är det härligt med Libbsticka!
Sidor