Jag kan fortfarande minnas första gången jag åt en patatas riojanas. Det var min första vinstudieresa och platsen ett gammalt kloster i Rioja som gjorts om till hotell och restaurang. Jag blev helt lycklig av den enkla rätten som kontrasterade mot den flotta inredningen. När jag frågade vad det var kunde jag inte förstå svaret att det bara var lök, potatis, vin och chorizo. Kunde något så simpelt vara så gott?
Sen den gången missar jag inte ett tillfälle att beställa rätten när jag är i Spanien och den finns på menyn. Har även gjort en egen, lyckad variant med potatisen utbytt mot matvete.
Patatas Riojanas
Receptmakare: Anders Öhman och generationer av spanska husmödrar
Portioner: 4
Tid: 45 minuter (varav 30 är koktid)
Det här är en riktig rustik och mustig rätt som är omöjlig att misslyckas med. Jag har lagt till citron, piementos och olivtapenad i mitt recept. Hoppa över dem och du har det traditionella receptet. Servera med ett gott bröd och en frisk sallad. En mjuk röd rioja med lite mognad är perfekt att njuta till.
- 1 kilo potatis
- 300 g spansk chorizo av den torra sorten
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- paprikapulver
- 3 dl vitt vin
- olivolja
- olivtapenad
- piementos (röd, grillad paprika på burk)
- citron
- Skala potatisen, dela och skiva ganska grovt. Fräs i rejält med olivolja.
- Skala och hacka löken grovt. Släng ner till potatisen.
- Skiva vitlöken fint och låt den göra de andra ingredienserna sällskap och fräs lite till.
- Dra skinnet av korven och skär i tjocka skivor. Ner i grytan.
- Pudra på 2 tsk paprikapulver, klicka i 2 msk tapenad, rör om och häll på vinet. Späd med vatten så det nätt o jämt täcker.
- Låt sjuda under lock till potatisen är mjuk. Smaka av med salt. Precis innan servering rör du ner det finrivna skalet av en citron samt strimlad piementos.
Kommentarer
Ser gott ut! Tack för rceptet, ska prova omgående :)
Ah, är det så soppan heter som jag åt i Rioja för ett par veckor sedan.
Jamen gud så gott. Lök, potatis, vin och chorizo, vad värmer bättre en kylig vårkväll?
Sidor