Rester av kokt fisk
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7841","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-17","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"348","title":"fiskpudding_gryta","alt":"fiskpudding_gryta"}}]]
Ett bra sätt att ta tillvara på kokt fisk är att göra en fisksufflé. Fredrik brukar göra den när det finns rester av lax, gädda, abborre eller annan fisk. Han gräddar den i ugnen i en järngryta. (OBS! Man använder en sorts fisk, inte flera. )
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7842","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-18","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"346","title":"fiskpudding_bit","alt":"fiskpudding_bit"}}]]
Servera med kokt potatis och grönsaker samt något av såsförslagen nedan.
Fisksufflé
ur Kokkonsten från A-Ö Erhard Gorys
4 port
ca 30 min
- 3 dl kokt fisk (rester) utan ben
2 msk smör
3 msk mjöl
3 dl gräddmjölk
3 äggulor
salt
peppar
3 eller flera äggvitor
- Fräs smör och mjöl och späd med gräddmjölken.
- Låt såsen koka 5-10 min, ta kastrullen från värmen och rör i äggulorna, en i taget.
- Blanda i den finfördelade fisken.
- Krydda väl och låt blandningen kallna.
- Vispa äggvitorna till mycket hårt skum och vänd ned dem försiktigt i smeten.
- Häll smeten i en väl smord, ugnssäker form.
- Grädda sufflén i medelvarm ugn, 200-225°C, ca 30 min.
- Servera skaldjurssås, svampsås, tomatsås eller smält smör med klippt persilja till.
Kommentarer
Det här är inte Mormors mat! Just det här var min Farmors specialitet. Eller specialitet, hon misslyckades alltid med fluffigheten, så rätten döptes i familjen om till flussé. Gott var det i alla fall.
Kul att du också flyttat in på Taffel. Ett riktigt kvalitetsgäng!
Vad roligt, välkommen hit!
Supergott! SJälv struntar jag i äggulor, gör någon sorts fisksufflé-hybrid på alla de äggvitor som blir över när jag gör glass.
Tack Pia och Anna B!
Bra idé Annika med bara äggvitorna. De blir över hos mig om jag inte hinner göra maränger.
Sidor