Restmat: Kreativa kombinationer
Restmatsidé: Ljust surdegsbröd, smör. Gårdagens överblivna kokt höna stekt i baconfett och smaksatt med bbq-rub (även det en hemblandad rest från sommarens grillexperiment), en liten klick ketchup och rejäla mängder chipotletabasco. Det sista i ett paket gräddfil, lite strimlad lök och egenpicklad chili (se längre ned i brödtexten.)
Det här blogginlägget är baserat på och tillägnat rester. Små snuttar som inte räcker till en hel middag eller ett helt blogginlägg men som ändå är värda ett bättre öde än att kastas på soptippen.
Nästan alltid står jag med någon form av rest till dagen efter. Och det är något av det roligaste jag vet att hitta på någonting med! Det hamnar nästan aldrig på bloggen, utan är mer ett litet fritidsprojekt. Den kreativa lekstuga där jag inte behöver tänka på mått och hurvida det egentligen är någonting att skriva om. Det värsta som kan hända är att det inte blir gott, och då har jag ändå en ny chans att prestera något gott framåt middagen.
En sak som underlättar restanvändningen är att ha mycket kondimenter hemma. Som ni säkert anar är det inget problem hemma hos mig, allt som oftast är kylen proppfull utan att det går att hitta någonting direkt ätbart (om jag har 14 sorters senap, 16 burkar inläggningar och 11 sorters chilisås? Kanske.). Vet man bara vart man vill när man ska liva upp rester är det tämligen enkelt. Osötad senap hjälper mot överdrivet sötjolmiga smaker. Chili, wasabi eller pepparrrot på burk botar effektivt mesighet. Soja och fisksås hjälper mot de där tråkigt tunna smakerna. Ketchup i måttliga doser ger så väl umami som en fin balans mellan syra och sötma. Ett mellankokt ägg hjälper upp eventuell proteinbrist och går ihop med det mesta. Kapris hjälper mot precis allt.
Restmatsidé: Bråkad överbliven surstek blandad med kallpressad rapsolja och fransk grovkornig senap. Bacon, mjölksyrad gurka, purjolök och persilja.)
Och när vi nu ändå är inne på det här med smakgivande burkar i kylen. Spara baconfettet efter nästa stekning. Bara gör det, inga protester nu! Sila ned det i en burk (tesil går utmärkt), ställ in i kylen och fyll på burken allteftersom. Du kommer tacka mig. Fräs restkött och grönsaker i det när du vill ha en skugga av bacon över en anrättning utan att behöva öppna ett helt paket. Eller ät det på rostat bröd i stället för smör. Byt ut smöret mot baconfett i min favorithelgfrukost ägg i kopp. Rör ned det i en smörsås.
En annan av mina favoriter där många bäckar små blir en hel jävla burk så småningom är den där prydnadschilibusken i fönstret. Alla borde ha en! Den är färgglatt fin och tycks hasa sig fram i tillvaron till och med mina valhänta omsorger - något som torde göra den till växtrikets verkliga zombie. Frukterna skördar man efterhand när man kommer ihåg det, skivar dem och slänger ned dem kärnor och allt i en burk med välsaltad vitvinsvinäger som man ställer i kylen. Där kan de ligga och marinera varefter man fyller på med chili efter tillgång och vinäger och salt efter behov. Min burk är inne på tredje året och smakar riktigt bra. Surstarka små chilibitar och en vinäger som fungerar perfekt som en slags bonnatabasco.
Rest möter det nyaste av nya. Surdegsbröd som var lite, lite för torrt som att äta som det var indränkt med årets skörd novelloolivolja (den allra första, gräsigt gröna olivoljan som smakar så mycket att det var en chock första gången jag fick tillfälle att prova). Flingsalt ovanpå. Den här oljan kom från Fratoi Cutrera som räknas till en av de allra bästa olivoljeproducenterna. Vad dessa nytappade flaskor gjorde på mitt lokala ICA har jag ingen aning om, men det var 200 välinvesterade kronor.
Kommentarer
Det där skulle jag kunna äta om och om och om igen tror jag!
Vad härligt att du skriver om rester. Jag är sjukt intresserad av vad man kan laga av överblivna grejer i skåpen - fast dyker för det mesta ner i historiska kokböckers intressanta tips.
Gillade verkligen dina tips. Framför allt den med baconfettet. Bra där!
Nämen fyfan vad gott det ser ut. Gör en kokbok på detta tema!
Oskar, det är redan gjort av Tom Sjöstedt och den gick så där trots mkt bra men lite väl svennifierad kokbok. Inte ett förlag som vill ta i den idén igen på ett tag är jag rädd.
"Släng inte maten"
Försökt lägga in som länk på den Facebook-sidan
Tror jag lyckades.
Hoppas du inte misstycker.
Örjan, du borde vid det här laget veta att du inte behöver fråga om du får dela med dig av min blogg till andra. Det här är internet. Man får länka till precis vad man vill. När man väl lagt ut någonting avsäger man sig rätten att bestämma hur det delas till andra människor och det är gott så.
Margit:
Tack för den snällaste, mest positiva "utskällningen" jag någonsin fått.
Örjan, det var inte menat som en utskällning, men kanske en en liten kärleksfull uppsträckning.
Ingen fara. Jag tyckte om den, men visst är ditt uppsträckning ett bättre ord. <3
Hej Margit!
Läste just din sida om mormor Olga och ryska piroger.Olga var min faster.Min mamma lärde sig laga mycket av den ryska maten av Claudia ( min farmor).
Bl.a. just piroger. Men med den skillnaden att farmors piroger gräddade man inte i ugnen utan stekte dom långsamt i stekpanna med smör. Så gjorde vi alltid i vår familj.Testa det-blir jättegoda!
Hälsningar från din mammas kusin Lena
Sidor