Revbensspjäll med ingefära
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7843","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-22","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"revbensspj\u00e4ll","alt":"revbensspj\u00e4ll"}}]]
Trenden inom mat är tydligen att börja använda bitar som inte är à la minute utan tar timmar att laga till. Märgpipa och högrev tar slut först i disken. Min inspiration finns hemma och det är Fredrik som älskar att äta revbensspjäll, långkok mm. Vilken tur jag har då jag själv inte alltid varit särskilt bra på det. Karré var inte en favorit när vi var små utan mamma fick skära ner den till "benfria kotletter" och förklä dem i panering, steka och sedan eftersteka med svamp och grädde. Säkert känner du som har barn igen dig hur vissa saker måste maskeras för att slinka ner.
Revbensspjäll ska inte förkläs. De är underbart goda att steka som de är med bara salt och peppar och eftersteka i stekgryta. Men på ett receptblad från ICA har jag lånat extra smaksättare och de blev verkligen läckra.
Revbensspjäll med ingefära
Receptmakare: lånat från receptblad ICA
Portioner: 4
-
Tid: ca 1 1/2 timme
- 1 kg tjockskuret revbensspjäll (fast jag tog tunnskuret och passade med tiden)
- Marinad
- 1 msk olja
- 1 msk flytande honung
- 1 msk soja
- 1 msk riven färsk ingefära
- 1/2 tsk salt
- 2 krm nymalen svartpeppar
- Sätt ungen på 175°C
- Blanda marinaden
- Pensla spjället runt om
- Sätt in i nedre delen av ugnen och stek ca 1 1/2 timme eller tills benen lossnar från köttet.
- Ös köttet några gånger under stekningen med skyn.
- I Danmark serverar man med rödkål men en rotfruktspytt passar bra vintertid. Ta lite av varje. I den här har jag ingen potatis utan selleri, kålrot, morötter och palsternacka.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7845","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-26","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"rofruktspytt","alt":"rofruktspytt"}}]]
Comments
Det saknas ungstemperatur i receptet. På tjocka brukar jag köra 150 grader i ungefär 3 timmar, men två går nog alldeles utmärkt. Jag älskar tjocka revbensspjäll.
Tack Emil! Jag rättar med en gång. 175°C
Å, revbensspjäll! Vad sugen jag blev nu.
Jag brukar koka mina revben (ja, inte mina egna då, men grisens...) och sen in i ugnen/grill. Tycker det blir saftigare och mer "amerikanskt" så. Fast båda är gott.
Har du provat det?
/s
Helt ärligt är jag inte så förtjust i att revbenen förkokas men det är säkert ett bra sätt att få dem mörare. Hellre eftersteker jag dem i en stor stekgryta på spisen eller i ugnen. Men allt är en smaksak.
Pages