Rhubarb Silver & Rhubarb Bronze
En surpuppa som jag, det vill säga en schnubbe som är tämligen förtjust i sura saker, håller rabarbern väldigt nära hjärtat. Utseendemässigt menar jag att det är en gräsligt vulgär växt som har alldeles för stora blad, och alldeles för grova stjälkar när den har fått växa till sig. Men den är ju så god. Jättegod! Trots mitt letande i trädgården efter allt som kan tänkas komma till pass i en cocktail har jag tidigare inte gett mig på fru Rabarber. I år var det dock bara att ge sig hän. Dessutom tror jag banne mig att det var pingst. Hänryckningens högtid! Det gångna året har jag gjort en rad olika roliga sockerlag som fått ta plats i de karlfeldtska cocktailglasen. Nu kan rabarbern sälla sig till den lyckliga skaran. Jag mixtrade med olika spritsorter för att hitta något smaskigt. Landade till slut i två varianter. En med rom som bas och en med vodka. Jag som normalt sett inte än någon vodkaälskare måste säga att det blev fantastiskt bra. Förutom rabarber och bassprit körde jag i limejuice, några olika bitters, myntablad och basilikablad. Det blev två likartade, men ändå särskiljda cocktails. Varianten med rom blev nästan i sötaste laget då de runda, sockriga tonerna från romen skulle behöva en spritsort till för att balanseras ner. Kanske kunde vara en idé att köra hälften vit och hälften mörk rom. Den vita ger inte samma söta intryck. Vinnaren var utan tvekan varianten med vodka. Som sommarboende på Ven använde jag så klart Spirit of Hven Organic Vodka. Det är en ren vodka som trots sin renhet har mycket och många smaker åt det söta hållet. Gör sig alldeles utmärkt i cocktails. Rhubarb Silver var en frisk, syrlig fläkt med en skön bas i vodkan där lime och rabarber verkligen fick utrymme att att beblanda sig med varandra och göra tillvaron så god som möjligt för oss som stod vid glasen. Här kom även bladen av mynta och basilika bättre till sin rätt. Och mina bittrar satta den lilla goda pricken över glaset. Det är således bara att klippa rabarberstjälkarna innan de till jord åter vardar.
Rabarbersockerlag
Receptmakare: Johan Karlfeldt
Sockerlag som räcker åtminstone över helgen.
- 150 g rabarber
- 2 dl vatten
- 2 dl socker
- Vill du ha ofärgad rabarbersockerlag så ska du skala rabarberstjälkarna så att du blir av med det röda ytterskiktet (i alla fall på de sorter vi har i trädgården). Låter du bli att skala får du en rosa/röd sockerlag.
- Hacka rabarbern i 5 mm tjocka skivor.
- Häll rabarber, vatten och socker i en kastrull.
- Koka upp.
- Dra av plattan och låt svalna.
- Sila och buteljera.
Rhubarb Bronze
Receptmakare: Johan Karlfeldt
Den näst godaste av de två varianter vi gjorde.
- 5 cl rom (gold)
- 3 cl rabarbersockerlag
- 2,5 cl limjuice
- 2 stänk peach bitter
- 2 stänk orange bitter
- Myntablad
- Basilikablad
- Muddla myntablad, basilikablad en skvätt rabarbersockerlag och en skvätt rom i en shaker.
- Stjälp i resten av ingredienserna tillsammans med mycket is.
- Skaka.
- Sila upp och servera.
Rhubarb Silver
Receptmakare: Johan Karlfeldt
Den godaste av de två varianter vi gjorde.
- 5 cl vodka (Jag använde som sagt Spirit of Hven Organic Vodka)
- 3 cl rabarbersockerlag
- 2,5 cl limejuice
- 2 stänk peach bitter
- 2 stänk orange bitter
- Myntablad
- Basilikablad
- Muddla mynta- och basilikblad tillsammans med en entiliter rabarbersockerlag och en centiliter vodka i en shaker.
- Slå i övriga ingredienser tillsammans med is.
- Skaka, skaka, skaka.
- Sila upp och servera.