Romumba?
Har i hela mitt levt i (van)föreställningen att en Lumumba består av rom, varm choklad och vispgrädde. Googlade lite på det idag och fann till min förvåning att en Lumumba inte innehåller någon rom, utan cognac eller brandy... Märkligt. En för mig och min hustru populär fjälldrink är just kombinationen rom och varm choklad. Skafferi och kylskåp brukar ju inte precis vara bågnande av godsaker när man bor i 80-talsinredd fjällstuga, så man tager vad man haver. O'boy, mjölk och lite mörk choklad. Min kära hustru lyckades krossa min Barbadosrom som jag släpat 120 mil från söder till norr, så det blev till att addera en rad på inköpslistan till Systemet. Bacardi Black blev det.
Hur man komponerar den här drycken är ett slags summa av humör, klockslag och temperatur. Vi var glada, det var -20°C ute och klockan vara bara 15.30. Således rejält med rom. Vispgrädde struntade vi i. Men för att piffa upp den något trista O'boy-smaken så hade jag med mig ett par kakor 70% choklad. Chokladen ska smältas innan man rör ner den i O'boyen annars får man en prickig dryck. Rom i kopp, på med rykande het choklad. Lyxa med grädde om ork finns, annars drick.
Få drycker är så kopplade till en viss aktivitet. För mig skulle det kännas mycket märkligt att stjälpa i mig en Lumumba eller Romumba eller what ever... efter en novemberpromenad i Skillingaryd eller efter en båttur utanför Bergkvara, men efter en skidtur i alp eller fjäll, då smakar det!
Romumba?
- Rom efter väder, temperatur och klockslag
- En kopp chokladmjölk (O'boy om man vill göra det enkelt för sig), minus rommängden
- 30 g mörk choklad.
- Värm upp chokladmjölken.
- Smält den mörka chokladen.
- Rör ned.
- Häll upp rom i koppar och slå sedan på den varma chokladen.
- Skit i grädden. Det är gott nog ändå.
Skål!