Så hur blev den där tomatbuljongen dårå?
Minns ni min tråd om den gemensamt skapade rostade tomatbuljongen? I lördags blev det verkligen av att genomföra projektet. Mitt Hemköp har en hyfsad fiskdisk och ofta har de ett udda inslag, vid sidan av drivorna med räkor och illröd lax till extrapris förstås. Det kan vara lake och torsktunga men i helgen var det stenbit.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8357","attributes":{"class":"media-image alignright size-medium wp-image-611","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"163","height":"143","alt":"Face"}}]]Stenbit, för den som inte träffat på denna knöliga art förut, har ett kött med speciell konsistens, både fett och broskigt på en gång och den lämpar sig inte alls för lågtempning. Det kanske i sig inte låter så aptitligt men jag tycker om dess köttiga karaktär och den har tillräcklig personlighet (och brist på sådan) för att passa till en potentiellt kraftfull tomatbuljong (då ännu olagad).
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8358","attributes":{"class":"media-image alignleft size-medium wp-image-608","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"198","height":"145","alt":"Tomat"}}]]Jag hade lovat att följa det gemensamt framtagna receptet slaviskt, och det gjorde jag också fast jag halverade det och blev tyvärr tvungen att skippa lagerbladet. Tomaterna rostades, rotsakerna och löken rostades, allt lades i en gryta med kryddor och fino-sherry, jag slog på lite vatten och lät allt sjuda en halvtimme. Resultatet blev inte riktigt vad jag tänkt mig. Buljongen blev god och fick den rostsöta och fylliga karaktär jag ville ha, men den var inte så kraftig i smaken som jag hoppats på. Att slå på extra vatten var alltså ett helt onödigt steg. Nu fick jag koka ner buljongen en hel del tills jag fick den önskade kraften och musten.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8359","attributes":{"class":"media-image alignright size-medium wp-image-609","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"300","height":"225","alt":"Tallrik"}}]]Fisken bräserade jag i en gryta i tomatbuljongen (125 grader, knappa 30 minuter) och höll den varm medan jag reducerade buljongen ytterligare (nu hade den förstås en pikant smak av stenbit också). Jag ordnade fisken på en hög av mathavre och en mystisk spontant skapad sallad på avocado och hårdbrynta räkor och slog buljongen över. Nån matfotograf (eller kock) blir jag aldrig, även om jag vill skylla lite på att jag fick ta bilden under vårt dragskåp till köksfläkt, utan ljus och utan blixt. Smaken på buljongen blev tillsammans med maten nästan överdrivet mustig, om än mycket god. Rotsaks/tomatförhållandet var nog gott och buljongen stack inte ut åt nåt håll utan fanns där trygg, varm och umamispäckad i bakgrunden, som en rejäl kram av en vänlig, fyllesentimental och svettvarm brunbjörn. Jag justerar receptet i det tidigare inlägget till ny revision, 2.0.
Blev jag nöjd? Jag hade gärna fått en lite rödare buljong, i nästa version kommer nog tomatpuré ingå i något steg, förmodligen vid rostningen av rotsakerna. Men på det hela taget är jag störtnöjd, och jag tackar och bugar för all input i receptet. Låt det inte dö! Kom med fler kommentarer efter hand som ni själva provlagat det.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8360","attributes":{"class":"media-image alignleft size-medium wp-image-610","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"168","height":"222","alt":"Vin"}}]]Några ord om vad vi drack till kan vara på sin plats. Det blev ett spontant inköp av ett rött vin från Jura, av ingen speciell anledning alls förutom att jag gillade formen på flaskan (och så gillar jag de vita förstås). Nåja, jag behövde något med tillräcklig stuns för att klara av de ganska kraftiga smakerna i buljongen men som ändå inte skulle slå ihjäl fisken. Det var minst sagt ett märkligt vin. Ljusrött och tanninfattigt med sherrytoner och nåt jag uppfattade som avslagen champagne. Jag gillade det men kan inte riktigt komma på exakt vad man kan ha det till. Där fanns bärtoner, förmodligen från det lilla pinot noir-inslaget, och viss jord. Till svamp? Till ost? Jag hoppas att Alf eller någon annan kan ta tag i detta. Det vore väl hemskt med ett rödvin utan uppgift.
Kommentarer
Äsch, en viktig detalj var förstås att vispa ner ett par matskedar olivolja i buljongen när den var färdigreducerad. Jag lägger till ovan och i receptet.
Roligt! Kanske är det ändå säsongen som spökar, Peter. Du borde kanske rosta smakrikare sommartomater för godare slutresultat eller välja bra hela konserverade nu på vinterhalvåret?
Lisa skrev förretsen om stenbit i söndags: http://sydsvenskan.se/mat-och-dryck/article635700/Fula-fisken.html
Det var skönt att Lisa inte dissade stenbiten, som hon gjorde med långan precis när jag bestämt mig för att jag gillade den! :)
Det var verkligen inga supertomater jag fick tag på, det skall bli intressant att göra om buljongen när det blir tomatsäsong igen.
Jag kanske får kila iväg till Hagdahls och fråga hur i jisse namn de gjorde sin buljong så röd och smakrik och fin.
Fast det måste sägas att den blev inte så brun som det ser ut som på bilden, det är usla fotoförhållanden minst sagt.
Just nu korkar Magnus upp en flaske Cotes de Jura. Efter en sådan beskrivning ville vi ju båda testa det. Nu är här uppradat många smakprover av massor av olika saker på bordet, återkommer med rapport.
Det var ett spännande och högst stört vin. Fast gott, precis som du säger. Jag kan nu snabbt rapportera en högst ovetenskaplig studie:
syltlök: nej!
österikisk salami: nej, och åter nej!
Oscypek: Absolut inte. Rökigheten hos osten tog över totalt.
Extralagrad greve: gott, men även här tog osten över.
Chevre: perfekt! Den fetlena osten fångade upp vinsmakerna bra utan att dominera.
Fast bästa av allt var en näve popcorn till, så jag utser härmed jura-vinet till bästa filmvinet ever!
Ha ha, grymt! Ett dedikerat filmvin! Håller ni med om min smakbeskrivning då?
Själv tänkte jag på kittostar av olika slag, inte så salta. Det blir till att köpa en flaska till och testa mot en ostbricka.
Nu bara måste Alf och Anders ta upp det i sina spalter.
vi höll helt med om smakbeskrivningen. Magnus läste den först efter att han smakat den, vilket var tur.ligt Han får kreverspel bara någon nämner sherry eftersom han hatar det innerligt. :)
Vi lyckades också få hem det där vinet, jag hade lie bråttom och trodde det var vitt. Vi hade lite i en apelsinsås och nu undrar jag vad vi ska göra med resten. Popcorn alltså?
Funkade det till apelsinsåsen då?
Testa med popcorn om du inte har stenbit hemma.
Sidor