Saffron Coming No. 3
Så var det dags att tända tredje ljuset, samt att hitta tredje julsmaken som ska få åka en sväng i shakern. Tredje advent säger vi hej till saffran. Hej saffran! Helgen har ägnats lussebullsbak, så det var inte rocket science att komma fram till veckans cocktailsmak. Jag hade likt tv-kockarna redan förberett. I torsdags gjordes saffransgin. Som blev gudomlig. Hade tillfället till ära köpt hysteriskt dyr ekologisk, rättvisemärkt saffran på Astrid och aporna, en väldigt bra vego/eko/rättvise-affär i Malmö. Vilken kvalitet! Hade någonstans på nätet läst att om man skulle smaksätta sprit med saffran så skulle det dra i åtminstone tre dygn. Lät man det sen dra för länge riskerade man att det skulle bli beskt. Efter bara en natt var jag tvungen att sila bort kryddorna. Ginen hade då en gyllengul färg och doften av saffran fullständigt slog emot mig när jag förde flaskan mot nästippen. Jösse! Redan klart?! När jag sen lät några droppar rutscha över tungan insåg jag att det har skulle bli bra. Väldigt bra. Man kände ginsmaken i grunden men den var inlindad i den skönaste saffranssmak man kan tänka sig. Gick utmärkt att dricka rakt upp och ned, men skulle så klart landa i ett cocktailglas, tillsammans med andra godsaker. Vad skulle det då bli för cocktail? Jag är barnsligt förtjust i lussebullar, framför allt Annas, som är sprängfyllda av smör och saffran och ibland även inehåller mandelsmassa. Varför inte försöka sig på att göra en lussebulle i cocktailglas? Vilka drycker skulle jag satsa på? Russinen fick representeras av Antica Formula som verkligen smakar russin och mogna vindruvor. Orgeat fick spela rollen som mandelmassa, då jag tycker att mandellikör många gånger är för parfymerad. Campari och orange bitter fick hänga med för att balansera sötma och ge ytterligare kryddighet. Faktum är att det faktiskt smakade lussebulle. Saffranssmaken var otroligt tydlig och trots den ringa mängden orgeat som åkte i glaset så gav det en tydlig, men inte för dominant, smak av mandel. Drinken är ganska söt. Hade man haft ytterligare en skvätt orgeat så hade den nästan passat som dessert. Då vet man vad man ska bjuda Lucia på om hon släntrar in lite halvslirig natten till tisdag. Dags att polera stjärngossestjärnan.
Saffron Coming No. 3
Receptmakare: Johan Karlfeldt
Om du önskar att natten ska gå tunga fjät.
- 4,5 cl saffransgin
- 2,5 cl Antica Formula vermouth
- 2 cl Campari
- 0,5 cl orgeat
- 2 stänk orange bitters
- Blanda ingredienserna i en shaker.
- Ös i is.
- Skaka.
- Sila.
- Servera.
- Fråga chans på Lucia.
Skål!