Sallad på bräserad nykål och… (ja, gissa!) dragon, libbsticka och gräslök
Igår åt vi en sallad på späd vitkål. Så enkelt, så gott. Men visst borde späd kål ha ett eget namn? Nykål? Neonatalkål? Den mer tonårsaktiga kålen har jag ju tidigare döpt till mellankål. Mångden olja och citron ska hållas nere i den här salladen för att kålsmaken och örterna ska få fritt fram.
Mängden libbsticka måste du anpassa efter örtens kraft. Styrkan varierar nämligen fasligt mycket i olika delar av växten. De späda glansiga skotten är godast, men faktum är att jag tycker att de mer burdusa bladen ochså har en säregen charm. Det är något lite bränt över libbstickans doft. Lite som elektricitet eller ozon på solheta klippor vid havet. Är det så här hattifnattarna luktar till fest?
Sallad på bräserad nykål, dragon, libbsticka och gräslök
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 15 minuter
- 1 litet huvud nykål drygt 500 g
- 1+1 msk mycket fin gräsig olivolja
- 2 msk finhackad gräslök
- 2 msk finstrimlad späd libbsticka
- 2 msk finstrimlad färsk dragon
- 2/3 msk finhackat citronskal
- 1-1 1/2 msk pressad citron
- 1/2 tsk socker
- 1/2 tsk salt
- Nymald vitpeppar
- Strimla vitkålen grovt. Strimla den hårda rotstocken fint eller släng den om den är träig. Lägg i en teflonpanna eller vid kastrull och rör runt med 1 msk olvolja.
- Låt svettas under lock tills kålen precis mjuknat något. Slå upp i en skål och låt svalna tills den är ljummen.
- Blanda med övriga ingredienser. Salladen ska vara mycket mild utan skarp syra.
Kommentarer
Små späda skott på t ex grönkålsstånd kallas i trädgårdskretsar för sprättkål. Tycker jag låter fint - och gott!
Sprättkål låter fint, man associerar till kål som får springa fritt, free-range cabbages, såna vill jag ha i trädgården!
I år har jag äntligen blivit med libbsticka igen, hade det för många år sen i en annan trädgård. Jag väntar otåligt på att den ska bli stor och stark.
Anna: "sprätt" betyder för mig frilandsodlad eller frigående. Som i sprättrucola, sprättgris och sprättko.
Görel: Dukommer att ångra dig. Tukta den kontinuerligt annars kommer den att använda dig som värddjur.
Libbsticka är verkligen världens godaste! Bra där!
Babykål? God är den i alla fall. Libbsticka har jag lyckats missa, och inte har jag hittat den nånstans heller...
Håller med dig om sprätt-. Tror att sprättkål kommer från att man med en snabb rörelse skär av kålskotten så att de "spritter" iväg. Din underbara tomatsallad från förra sommaren http://taffel.se/recept/tomatsallad-med-libbsticka-och-kallpressad-rapsolja är med libbstickans återkomst en favorit i repris!
Sidor