2011-03-26 av Anders Öhman
Salta madeleinekakor
Det här receptet, från bloggen ”I mitt franska kök”, har jag haft i bakhuvudet sedan jag gjorde klassiska madeleinekakor. De överträffade alla förväntningar. Så lättgjorda att man nästan fnissar för sig själv när man vispar ihop ingredienserna och fantastiskt goda. Glatta och blanka på ytan och med en smak och luftig konsistens som påminner om petit choux.
Madeleines salées
Portioner: 12 kakor
Tid: 30 minuter
Nedan är grundreceptet som du smaksätter efter smak, vad de ska serveras till eller vad du har i skafferiet. Jag hackade ner fyra svarta oliver och några soltorkade oliver. Perfekta som tilltugg till en soppa eller som en liten smakbit till en aperitif eller vintilltugg.
- 2 ägg
- 80 g vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- en nypa salt
- 3 msk olivolja
- 20 g riven parmesanost
- Vispa ihop äggen.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt.
- Vispa samman ägg och mjölblandningen och rör ned oljan och osten.
- Klicka ut i 12 madeleineformar (eller andra små kak- eller muffinsformar) och grädda cirka 15 minuter på 210° eller tills de fått en fin gyllene färg.
Kommentarer
Tjusigt! Madeleiner finns på min att göra-lista. Är det saltet som gjorde dem så blanka jfr med förra satsen?
Sidor