Scones som får vem som helst att återvända till sängen
Jag är besatt av frukosträtter. Okej, till vardags äter jag visserligen två hårdkokta ägg med majonnäs dag ut och dag in utan att nästan någonsin reflektera över mitt intag. Nej, inget bröd, bara ägg. Det är en bra frukost. Men lika minimalistisk som jag är en vanlig tisdag, lika extravagant vill jag vara på helgerna eller om man skulle råka ha någon alldeles särskild att äta frukost ihop med. Pannkakor, ägg med hollandaise och rökt lax, hårt stekt blandad svamp och kallrökt bacon till äggröra, stekta smörgåsar med tomat och getost. Ett hemsläp är bara ett hemsläp tills man ätit frukost ihop. Då kan det snabbt bli något mycket mycket mer. I söndags var vi lite förkylda och ynkliga härhemma och det kunde bara botas med scones. Där och då skapade jag den frukosträtt som gör att vem som helst vill stanna lite längre, alternativt bara känner sig så ompysslad att man klarar dagen trots monumental snuva.
Jag hämtade inspiration från Johans dinkelscones men ändrade efter eget huvud och smak.
Dinkelscones med päron och valnötter
Receptmakare: isobel hadley-kamptz
Portioner: 2 hungriga eller snuviga
Tid: 30 minuter
- 55 g kallt smör i tärningar
- 150 g siktat dinkelmjöl
- 1 msk socker
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk kardemumma, helst nystött
- 1 päron, tärnat
- 50 g valnötter, grovt krossade
- 75 ml matlagningsyoghurt
- 75 ml mjölk
- Sätt på ugnen på 250 grader. Vispa ihop de torra ingredienserna.
- Nyp ihop mjölblandningen med smöret tills det blir smuligt.
- Rör ner yoghurt och mjöl med en trägaffel och tillsätt slutligen pärontärningar och valnötter.
- Gör små runda scones, ca 6 stycken. Lägg på bakplåstpapper på en plåt.
- Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
- Låt svalna och ät.
Kommentarer
Finns inget bättre än att vakna av doften av nybakade scones
Ser smarrigt ut!
Sidor