Selleri är mums i mos
Jag vet att det inte är speciellt GI-korrekt med potatismos. Men jag äter det gärna ändå, för ibland har jag viktigare saker att tänka på än GI. Potatismos tillhör vinterns goda, och man får skynda sig på nu, för om bara några månader finns det ingen mjölig vinterpotatis kvar i affärerna.
Bästa moset gör jag genom att trycka den ångande potatisen genom en potatispress. Under tiden värmer jag mjölk, salt och peppar och några smörklickar i en kastrull. Sedan är det bara att röra ner den varma mjölken i den pressade potatisen, smaka av med mer salt och svartpeppar från kvarnen.
I går lät jag några bitar rotselleri koka med i potatiskastrullen. Sellerin blir färdig samtidigt med potatisen om bitarna är ungefär lika stora. Pressa sellerin för sig eftersom den har fastare konsistens.
Sellerin gör moset lite syrligt och om möjligt ännu godare. På middagen efter Årets Kock-tävlingen i förra veckan fick vi potatismos (potatispuré heter det på restaurang, mos köper man i korvkiosken på gatan) till den rimmade oxbringan. Moset var gratinerat med ett lager ost. Se där, ännu ett exempel på potatismosets alla möjligheter.
Kommentarer
Gi och GI, gillar också potatismos, morötter är ett annat alternativ att ha i.
Håller med rotselleri är grymt i mos. Annars är jordärtskockor underbart gott också.
Cellery is awesome in mashed potatoes. We have an old recipe in Ireland called champ which is basically mashed potato, milk, melted butter and spring onions or leeks. Try this next time.
Jordärtskockor är fenomenalt i potatismos! Håller med david också, champ är gott! Det finns någon variant med typ ädelost i.
En av mina barns favoriträtter är torskrygg med rödvinssås, pancetta och potatis- och sellerimos. De äter inte selleri annars, men i den rätten slinker den ned. Till de vuxnas glädje. Tur att vi kan äta torsk igen!
Jordärtskockor i moset låter riktigt gott, måste prövas. En intressant grej med potatismos är att det smakar mer om man kokar potatisen hel istället för att dela den i mindre bitar. Moset får en mer aromatisk smak om man låter bli att dela den först. Testade detta genom att koka några hela och några delade potatisar (skalade dem före kokning) från samma påse i två kastruller med saltat vatten. Mosade sedan och tillsatte samma mängd mjölk,kryddor mm i båda mosen.
Rotfrukter trivs ofta förvånandsvärt bra tillsammans, jag vill bidra med den personliga favvon svartrot, och att det inte bara gäller mos utan även gratänger. Om man tröttnat på muskot som moskrydda kan jag också rekomendera krossade korianderfrön som alternativ om moset ska serveras tillsamans med någon typ av grillad eller ungstekt nöt.
Parmesan är ingen rotfrukt, men ändå supergott i moset.
När vi ändå är inne på mos som barnen gillar brova att låta gröna ärter koka med på slutet. När man sedan mosar skall de inte puréas helt utan mest brytas upp. Moset blir lite ljusgrönt med gröna prickar - härligt till det mesta!
//s
Jag säger bara potatismos med blomkål i och rätt mycket smör...
Eller potatismos som man smaksätter med dijonsenap och smulad fetaost.
Muskot måste man ha, det bara är så. Dock kan jag rekommendera en (eller två) klickar sirap i moset. Speciellt gott om man har palsternacka eller rotselleri i tycker jag.
Ett alternativ för oss som tycker att allt med selleri påminner om barndomens grönsakssoppa är palsternacka som ger en subtil sötma som inte ska underskattas. Låt även en vitlöksklyfta koka med så blir det riktigt bra!
Sidor