Senap: Klick med kick
Problemet med senap är att den är så billig att många inte har vett att uppskatta den. Fördelen är naturligtvis att du för en struntsumma kan köpa ett batteri burkar som kommer att förgylla din tillvaro.
De flesta av burkarna i din samling kommer förmodligen att vara baserade på bruna (Brassica juncea) och svarta senapsfrön (Brassica nigra). Det är nämligen de som ligger bakom både den tungrungande franska senapen och den sävligare söta svenska. Att senapen är gul beror helt enkelt på att de mörka fröna skalats. Både i bruna och svarta senapsfrön slumrar ett ämne som kallas sinigrin. När du krossar senapsfröna i vatten, t ex munnens saliv, aktiveras deras försvar. En enzymatisk reaktion sätts igång som omvandlar sinigrinet till bland annat allylisotiocyanat - ett ämne som är kraftfullt försvar mot fiender, och faktiskt giftigt i alltför stora doser. I mindre doser ger det senapsätaren brännande mun; och eftersom det är lättflyktigt letar sig irritanten upp upp i näsa och ögon som börjar svida och rinna. Samma reaktion gör även pepparrot och wasabi explosivt heta. Lyckligtvis gör lättflyktigheten också att lidandet är kort. Den omtumlande effekten av en överdos fransk senap på korven eller wasabi på sushin avklingar efter ett tiotal sekunder. Det finns dessutom ett sätt att mildra blixtattacken – den så kallade sushiprofylaxen. Börja träna redan nu! Andas in frisk luft genom näsan och ut genom munnen, då minskas exponeringen av slemhinnorna.
Den smärtsamma reaktionen uppstår när allylisotiocyanat reagerar med jonkanalen TRPA1 - som intressant nog verkar bli mindre aktiv av koffein . Kanske kan senapsbränna avhjälpas av en rejäl dos kaffe? Jag har bara märkt att det är en mycket illasmakande kombination med senapsmacka till morgonkaffet, men välkomnar andra synpunkter. Zink, å andra sidan, ökar aktiviteten hos TRPA1 . Är det någon som vill testa med räkor eller ostron eller en zinktablett med stark senap så är fältet öppet.
Styrkan hos senapen beror på tillagningsmetoden. Den klassiska svenska barnvänliga senapen hettas upp under tillverkningen, vilket inaktiverar enzymet så att endast en liten mängd irritanter bildas. När processen får fortsätta dunstar mycket av allyltiocyanatet och senapen blir platt och bitter i smaken. Därför är det viktigt att komma ihåg att sätta på locket på senapsburken och förvara den i kylen. Vinäger gör processen långsammare och tillsätts därför nästan alltid i senap för att göra den mer stabil.
Du kan nu raskt räkna ut hur du ska använda stark senap i maten för att få ut det bästa av den. Tillsätt lite senap i början om du vill ha en mildare effekt och lite beska eftersom isotiocynaterna flyr sin kos. Föredrar du en starkare kick tillsätter du en rejäl klick precis på sluttampen så att tiocyanaterna ger fart och fläkt till rätten. Vill du skräddarsy styrkan i kalla såser kan du blanda en söt svensk med en stark osötad senap i önskad proportion. Senap har också en förnämlig egenskap i matlagningen: den fungerar som en lätt redning. I majonnäser och dressingar har den ett stabiliserande inflytande och i en gryta ger den en lätt simmighet. Med senap går det utmärkt att åstadkomma emulsioner med olja som en krämig senapsdressing eller en klassisk hovmästarsås.
Kanske vill du också ha Colmans senapspulver och amerikansk senap i din samling? De tillverkas av gula senapskorn (Sinapis alba eller S. hirta). De är egentligen inte särskilt nära släkt med bruna och svarta senapsfrön. Gula senapsfrön innehåller inte sinigrin utan substansen sinalbin som tack vare enzymet myrosinas blidar irritanten hydroxybenzyltiocyanat. Ämnet är betydligt mindre stabilt än den vanliga senapens irritant och ger därför svagare styrka; det är också mindre lättflyktigt. Därför känns det mer i munhålan men mindre i ögon och näsa.
Rostar du hela senapsfrön innan du använder dem får du en helt annan karaktär; då inaktiveras enzymerna som frigör den rungande kindpusten. I stället får du en besk, mycket fyllig och nötsöt smak. Ett drygt 20-tal föreningar har identifierats som bidrar till den säregna smaken, bland annat karbonyler, pyraziner, tiofener och en alkylsulfid. Rostade bruna eller svarta senapsfrön är en viktig smaksättare i indisk matlagning, inte minst i de södra delarna. Malda rostade senapsfrön ger curry en del av dess personlighet. Men de passar också bra i andra rätter; de ger ett fint smakdjup en en hovmästarsås eller i en dijonsenapsvinägrett till grönsallad. Rostade gula senapsfrön ger inte alls samma kryddiga smak utan blir betydligt beskare och de kan därför inte ersätta svarta eller bruna senapsfrön.
Men det räcker inte att köpa senap för att bli lycklig. Naturligtvis måste du göra din egen också. En stark och en mild; samma senapsfrön men med olika tekniker. (Vi återkommer med recept inom en snar framtid.)
Som vanligt välkomnas kommentarer, önskemål om förtydliganden, frågor, kritik och skrönor om egna senapsupplevelsen (om de inte inbegriper katter). Vi blir också löjligt tacksamma om ni twittrar och Facebookar om inläggen. Ju fler som läser, desto mer fantastisk input får vi.
Kommentarer
Kan man rosta bruna eller svarta senapsfrön, mala och förvara i burk under en tid utan att smaken försämras alltför snabbt? Det skulle ju vara väldigt praktiskt att ha till hands.
Annars brukar jag ibland ha lite Colmans senapspulver i vinägretter, tycker det ger en lite fylligare smak.
Någon senapsskröna kommer jag inte på just nu, inte ens med katter inkluderade. (Katter??)
Jag tycker att rostade senapsfrön kan sparas ungefär en vecka, sen tappar de smak. Men de är allra godast nyrostade. Jag har itne hittat forskning på detta men om de höll smaken skulle de förmodligen finnas att köpa rostade. McCormick säljer en del rostade pulveriserade kryddor i USA, jag är tveksam till smakstabiliteten. Har inte testat dem dock.
Mala kryddor ska man aldrig göra för då tappar de smak. Men eftersom man inte behöver diska pannan efter dem tar det ju inte lång tid att fixa nyrostade och mortla lite snabbt. Jag är rätt lat och gillar att ta genvägar men att rosta och mortla kryddor är verkligen värt besväret.
Tänk att jag hade noll koll på skillnaden mellan gula, bruna och svarta senapsfrön. Känner mig faktiskt lite lurad av Santa Marias kryddpåsar, jag får skriva och fråga hur det här hänger ihop.
På de gula fröna står "Gult senapsfrö används hela i gurk- och sillinläggningar. Ingår i vanlig bordssenap." och på de bruna fröna "Brunt senapsfrö används till skånsk senap. Skånsk senapssås med brun senap, smält smör och mjölksås är en delikatess till lutfisk, kokt torsk och grönsaksrätter."
Jag längtar i alla fall hem till köket, morteln och senapsfröna! Nu måste jag experimentera med nya varianter på senap.
Två frågor:
* Var finner jag SVARTA senapsfrön? Både Santa Maria och Kockens nöjer sig med gula och bruna.
* Bruna och svarta frön till gul senap skalas alltså - varför?
och ett senapsminne:
Det är först på senare år jag upptäckt senapens många förtjusande skepnader - skånsk, fransk, hudiksvallsk - och som jag ryst åt marmeladsöta rinniga macksenaper.
Till slut bestämde jag mig, jag skulle göra egen senap. Lite grov, lite stark, inte så söt, inte så rinnig. Inte hade jag nåt recept heller. Googlade men fick bara mer frågor. Koka eller inte koka? Ättika eller vinäger? Reda med vetemjöl? Koka med grädde? Äta direkt eller mogna?
Gjorde en provsats och fick blodad tand. Eller åtminstone irriterade slemhinnor. Och så beslöt jag mig för att det här, det var en lysande liten anspråkslös men kul julklapp till vännerna.
Redan nästa kväll var det dags för tomteverkstad bland kryddpåsar och glasburkar. Mätte upp ingredienserna. 4 plus 4 tsk senapsfrö x antalet vänner... och så ner i morteln med en liten skopa frön. De lätta, nästan frasiga, fröna var enkla att krossa med mortelstöten. Å andra sidan slank och hoppade de lätt över kanten på morteln. Det dröjde inte länge innan jag insåg att morteln var i minsta laget. 4 plus 4 teskedar till. Och nu började handen värka av det intensiva arbetet med mortelstöten.
Jag ropade på hjälp och maken kom till undsättning. Vi turades om att mäta och stöta och jaga vilsekomna frön. Marmorns glatta yta fick senapsfröna att dansa, medan den alltför tunna mortelstöten lämnade röda gropar i våra handflator.
Som tur var blev jag inte avskräckt från senapsmakandet utan har fortsatt pröva mig fram. en i mitt kök står i dag en granitpjäs av Jamie Oliver-mått och tyngd. I den kan jag stöta ihop en senap medan korven grillas.
Vill du pröva så är detta receptet till julklappssenapen 2007; Släng dig i väggen, Johnny
Eftersom ämnen just är så flyktiga så finns det ju verkligen alla skäl att själv göra sin egen senap, man kan väl jämför det med majonnäs!
Interessant. Ett spørsmål: "Lyckligtvis gör lättflyktigheten också att lidandet är kort": dette forstår jeg ikke. Lettflyktighet skulle føre til at stoffet lettere kommer i kontakt med slimhinnene. Og når det først er oppløst i væsken på slimhinnene er vel skaden gjort? Handler dette om lettere fordampning fra slimhinnene?
Sidor