2010-09-14 av Sofia Gustafson...
September, jag smäller av: Vaxbönor med smör och valnötsolja
Mynta, gulbetor, polkabetor, tomater, timjan, blomkål, vaxbönor,
päron ’Clara Frijs’ och plommon ’Victoria’.
Från Möllevångstorget och Bondens egen marknad i Malmö.
Jo just det: Kom gärna med tips på bra nötoljor!
Vaxbönor med smör och valnötsolja
Receptmakare: sofia gustafson
Portioner: 2-4
Tid: 30 minuter
Vaxbönor med smör i all ära men en gnutta hasselnötsolja och allra helst valnötsolja gör dem ännu läckrare.
- ca 30 g valnötter
- 300 g vaxbönor
- 1 msk smör
- 2 tsk valnötsolja
- 1 tsk sherryvinäger
- salt
- svartpeppar
- Hacka valnötterna och rosta dem lätt i en stekpanna.
- Koka vaxbönorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, det tar cirka 10 minuter.
- Häll av vattnet, ånga av bönorna och blanda dem med smöret tills det smält.
- Rör ihop valnötsolja, sherryvinäger, salt och nymalen svartpeppar. Bland dressingen med bönorna och smaka av, kanske behövs det mer olja/vinäger/salt/peppar.
- Strö över valnötterna.
Kommentarer
Vilken bild!
Men jag tror mig ha sett en sån där flaska i kylen någonstans - vänta... nä, det var visst en 8 år övergången pumpakärneolja från samma firma. Kanske dax att byta ut den mot en ung spänstig valnötsdito istället. Fast å andra sidan är nog inget tempel är komplett utan relikerna i katakomberna. Jag får säkert plats med båda, så får det bli!
De svarta (eller mörkt violetta) vaxbönorna är också ett bra alternativ, även om de blir mörkt gröna när de kokas.
Bilden fick mig att tänka på Vertumnus av Guiseppe Arcimboldo.
Vaxbönor och plomon är anledningar att kliva upp ur sängen i September. När jag läser om nötolja till bönorna svarar gommen "Ja! Ja! Ja!" fast jag inte provat än. Bättring blir det.
Instämmer med föregående bloggare, vilken vacker bild. Och ja, valnötsolja vill jag också ha i mitt skafferi!
Halvdunklet i bilden är verkligen till dess fördel. Och att du vågade hålla dig på avstånd och inte klev in med makro och minimalt skärpedjup som brukligt är i matfoto. Bilden är klar som en höstdag.
Vilket underbart recept! Jag älskar valnötsolja, allra mest en etikettlös sort med träkork som man kan köpa i olivoljekiosken (eller vad det nu är) på Hötorgs- och Söderhallen. Jag älskar vaxbönor med. Ja herregud, min kärlek flödar över.
Vad fint att komma hem från jobbet, ta dagens första kopp kaffe (klockan sju, på kvällen) och mötas av er respons, ni är för kära!
Kurt: Bra du påminde mig, de violetta bönorna har jag inte sett än i år men jag räknar med att de dyker upp, Morot & Annat har haft svarta tidigare år.
Peter: Tack! En mulen kväll som denna lyser bilden lite extra.
Pipopp: Jag går mest på känsla med grönsaksplaceringen men vem vet, kanske det börjar dyka upp motiv.
Anna: Morot & Annat har sorten på bilden men jag har sett en annan på ICA, vet du om den är bra? Hasselnötsolja är också gott.
Lotta: Den oljan blir jag nyfiken på, valnötsolja växer inte direkt på träd i Malmö.
Fredric: Hihi! Oftast är det min kille som konfronterar mig med mina gamla reliker och då gömmer jag dem längst in igen så de får finnas kvar.
MMM va gott det ser ut med allt på bilderna!
Hoppas vi får tag en del av dessa gósaker, när vi kommer ner till dig o P i Malmö nästa vecka.
<3 Kram fr Mamma <3
Läääääääännnnnnggggggtttttttaaaaarrrr
Haha, det blir gott när ni kommer.
Jag har inte ätit en endaste vaxböna på hela hösten. Det måste det genast bli ändring på!
Mmmm, jag har hasselnötsolja hemma. jag tycker nästan att det är allra godast. Fruktansvärt vacker bild, jag blir tårögd.
De där plommona var en riktig besvikelse. Konstig gubbe som sålde halvmogna plommon.
Vaxbönor med smör är underbart ja. Hittade dock bara gröna bönor på marknaden men de var om möjligt smarrigare.
Annika: Mer vaxbönor! De brukar göra folk glada, vet inte om det är färgen och att de är snällare än gröna bönor?
Lisa: Hösten är häftig, det är som vackrast innan den karga vintern. Hösten har gudskelov bara börjat. Hasselnötsolja och kanske rostade hasselnötter kommer väl till pass till grönsakerna nu.
Dafvid: Synd att du hade otur med plommonen. Mina var goda och jag köpte dem av en yngling på Drottningtorget. Spänstiga gröna böonr är toppen, bra du fick tag på nåt gott.
Låter fantastiskt gott. Dina egna recept? :D
Tack! Ja, vissa recept har jag lurat på länge medan andra bara blir, så var det med vaxbönereceptet.
Hah, här kan man ju inte tipsa dig, min nya grej är valnötsolja. Men, kanske dax att plocka upp avocado- eller macadamiaoljorna som nästa steg - eller kanske t o m den svindyra arganoljan som hyllas av såväl rawfoodisar som Michael Bindfeld i senaste Elle mat&vin.
Avocado och macadamia låter sinnesgott, jag är nog en late adopter har jag funderat på. Jag kollar din blogg när jag går raw nästa gång!
Sidor