SF i köket: Köksverktyg som inte riktigt finns... än
Köksdatorns triumferande intåg har förutspåtts... och förutspåtts igen, utan att så särskilt mycket verkar ha kommit av det, mer än att hushållslaptopen har en besvärande tendens att få mjöl i tangentbordet. Kanske är det dags att lyfta blicken från digitala recept till digitala verktyg?
Mycket av matlagning på hög nivå landar i ett pilligt optimerande av värmeöverföring för att den slutliga rätten ska bli perfekt. Övning och intuition räcker långt för relativt okomplicerade saker - som en perfekt stekt biff - och har man ett sous-vide-bad gör det säkert inte saken sämre. Men ska man ge sig på mer komplicerade innovativa skapelser utan att behöva provlaga till döddagar, då skulle det kunna vara praktiskt med... en ingenjör. Iallafall en virtuell sådan.
Ett exempel: kocken Gunnar Hvarnes och hans silvervinnande rätt från förra årets Bocuse d'Or, som inkluderade en hälleflundrefile inbakad i kryddad fiskfärs och ett knaprigt smulskal, i en vackert oval cylinderform. Och som skulle ligga och VÄNTA i en kvart mellan tillagning och uppätning, utan att eftersvalningen skulle ställa till det. Det var uppenbarligen lite knepigt att komma fram till rätt tillagningstid och skaltjocklek, men Hvarnes råkade jobba i samma hus som ingenjörerna på norska matforskningsinstitutet Nofima, som bland annat bygger datormodeller av vad som händer i mat när man värmer den. Med hjälp av ingenjören Dagbjorn Skipnes modell, som bland annat visade att fiskovalen *inte* blir varmast i mitten, utan i mitten av sidorna, och som visade hur tjockt smulskalet skulle vara för bästa resultat. Resultatet: en silvervinst. (läs mer: här, sidan 62-63)
Jag misstänker starkt att det här slår frustrerande upprepade köksmisslyckanden med hästlängder. Men för att funka i verkligheten kräver det här såklart ett labb, varvade modelleringar och mätningar, och en del tålamod. Inte så praktiskt i hemmaköket.
Men om man tar lite inspiration av det, och lägger till sådana faktum som att
- man relativt lätt och billigt kan bygga och använda en 3d-scanner (om man redan äger en dator som kan köra programvaran)
- det inte vore särskilt svårt att sätta ihop en databas med data för de vanligaste typerna av kött, fisk, fågel (och i ett sånt där fall där sanningen överträffar dikten började nån som verkar bygga en app som har just såna data precis följa mig på Twitter, mellan utkast och publicering av denna posten).
- det finns termometrar som lätt kopplas till datorn (via USB)
- värmeöverföring och -spridning är bland den enklare fysikaliska processerna att modellera
skulle man kunna tänka sig ett slag formkänslig kökstermometer 2.0, som: läser in formen på din matvara, frågar vad den består av (t ex: innanlår, nöt, standardålder) och frågar eller föreslår vilken innertemperatur du vill uppnå, visar grafiskt var du bör sätta termometern för att mäta på bästa ställe, och räknar ut en hyfsad prognos på hur lång tid i ugnen/vattenbadet/frityroljan som behövs för att komma dit (en betydligt närmre gissning än tumregler i stil med 'en timme per kilo'), samt vad som händer efteråt när samma mat får ligga och svalna. Och som varnar ifall värmetillförseln beter sig gravt annorlunda mot det förväntade (och uppdaterar den beräknade tillagningstiden).
Med möjliga förstärkningar i stil med att visa vilka delar som bör skärmas av med aluminiumfolie efter en viss tid för att inte bli torra, och specialfall som att laga mat på en grill (där värmen mest kommer från ett håll).
Materialkostnaden för att bygga en sådan pryl skulle antagligen landa på runt tretusen i hemmabyggesmodell. Det riktigt knepiga är antagligen att få till programvaran och få alla delar att prata med varandra, vilket tar idén utanför det möjligas gräns förutom för en ganska liten bunt köksingenjörsentusiaster (fast givet orealistiska mängder fritid för alla inblandade parter skulle jag nog kunna rekrytera ett helt projektteam från bekantskapskretsen). Och sedan måste man lösa problemet med kalibrering; hemmaugnar beter sig ju, ack och ve, sällan som optimala ugnar. Men det vore inte alls omöjligt att få ihop hela klabbet som industriprojekt, och en entreprenöriskt lagd vitvarufirma skulle kunna sälja det hela som ett exklusivt tillägg till sin köksutrustning. Klart mer bragging rights för en sån här pryl än för en teppanyakihäll...
Och ni, kära läsare, vad skulle ni vilja för köksverktyg eller -inredning som ännu inte riktigt finns, åtminstone inte i standardformat, men som ligger på det möjligas gräns? En kökslaser, som på Moto i Chicago? Hydroponiska grönsaksodlingar kring köksfönstret? En egen tankbil med flytande kväve runt knuten?
Full disclosure: Malin är utbildad ingenjör, och blir tämligen entusiastisk när hon ser ingenjörer komma till nytta. Flera av hennes ingenjörsvänner, och hennes man, jobbar för företaget med mjukvaran som användes för modelleringen av Hvarnes fiskrätt. Annars hade hon sannolikt aldrig kommit på tanken att leta efter matmolekylära inslag i deras PR-tidning COMSOL News, och därmed totalt missat artikeln om samarbetet mellan Gunnar Hvarnes och Dagbjorn Skipnes. Resten av galenskaperna är däremot hennes egna.
Kommentarer
En av favoritkurserna när jag pluggade handlade bl.a om värmetranport. Kommer ihåg en tentauppgift där en fiskkoktiden skulle beräknas (appriximera fisken till en cylinde...)
Just ett sådant kylskåp fanns det planer på att ta fram i ett gemensamt forskningsprojekt mellan Elektrolux och KTH, för ungefär 10 år sedan. Det byggdes en prototyp som bara fungerade om allt var i originalförpackningar och inte stod för tätt packat. Sen jämförde man med ett typiskt kylskåpsanvändningsscenario med massa små burkar och påsar och tallrikar med plastfolie på, staplat på varandra i en tätt packad röra. Man gav upp.
Den här "stekspaden" gillar jag:
http://www.diginfo.tv/2011/06/09/11-0121-r-en.php
Japansk naturligtvis.
Detta skriver jag naturligtvis från min köksdator.
http://farm6.static.flickr.com/5258/5486041972_01cecaae05_b.jpg
Ett kylskåp som håller koll på vad det innehåller och bäst-före på artiklarna samt uppkoppling till mobilapp så man kan se vad man har hemma och även recepthjälp där man kan få olika recept baserat på vad man har i kylen för tillfället.
Istället för stämpel med teoretisk bäst-före-datum skulle det finnas en "bakteriemätare" för hemmabruk. Stick in en nål och få bekräftelse om det är ätbart. Vi pratar science fiction här, väl?
Om någon vill starta ett Open Source -projekt för mjukvaran som beskrivs så hänger jag gärna på.
Vad gäller hushållslappen, recept och matlagning så lägger jag plastfolie över tangentbordet när det drar ihop sig till kladdiga fingrar.
Funkar perfa, som det heter.
Plastfarfar: Perfa idé! Släkt med kockknepet att slå in mobilen i plastfolie. Funkar också bra.
Jag skulle också vilja ha en uppdatering om kylinnehållet när jag står i affären. Ska fråga Johan …
Kylskåpsanhängarna: skulle men inte kunna komma ganska långt med ett par simpla webbkameror inuti kylskåpet/i kylskåpsdörren, som man kunde kolla av via mobilen? Ur några olika vinklar. Finns säkert smart mjukvara som kan koppla ihop det till en någorlunda sammanhängande bild. Det man använder mest står säkert längst fram i kylskåpet, hursomhelst, och borde synas hyfsat...
Dorit och Rita: jag har på liknande sätt modellerat koktiden för morrötter, i form av oändligt långa cylindrar. Och för julskinka i form av ett klot...
pipopp: inte helt omöjligt. Vissa bakterier ger ifrån sig en karakteristisk blanding av luktämnen som man kan mäta (även om bra utrustning för hemmbruk inte riktigt finns så går det rutinmässigt att göra i labb). Och det borde vara möjligt att leta efter specifika bakterie-DNA-snuttar på ett rätt lätt och billigt vis. Att göra det hela tillförlitligt i en så okontrollerad miljö som hemmaköket, något svårare...
Plastfarfar: bra knep. Det ska jag komma ihåg!
Om vi ska ha kylskåp som vet vad de innehåller-varför inte en skanner för kyl och skafferi som läser in streckkoderna på maten och som skickar ett sms när något är slut?
Anna: att scanna grejer när man ställer in dem är nog rätt lätt. Men hur får man ett sånt kylskåp att fatta att saker är slut? (förutom möjligtvis när man står där själv och scannar streckkoder på saker innan man slänger dem - vilket är möjligt men jag har svårt att tro att folk skulle vara disciplinerade nog att alltid göra det)
Jag tänkte föreslå att den där kylskåpsstreckkodsscannern åtminstone kunde ha koll på när varor blev dåliga genom någon slags databas. Men jag insåg att det här är Taffel, det är nog inte så många här som varken låter mat bli dålig eller följer datummärkningen.
Malin: Om du tror att en webkamera skulle kunna se vad som fanns i kylen är din kyl uppenbarligen luftigare packad än min =) Fast kanske om det var en röntgenscanner typ som flygplatsväskapparaterna?
Val: jag tror du har rätt :-)
matochtjat: nja, inte *en* webbkamera... jag tänkte mer ett tjugotal webbkameror i olika vinklar, och lite smart mjukvara som kan hålla reda på att något just nu är till nio tiondelar gömt bakom ett mjölkpaket :-)
Jag får säga att jag är litet ointresserad av ett kylskåp som håller reda på saker åt mig... De saker som finns men som inte är praktiska/prissatta för hemmabruk jag gärna skulle vilja ha är:
* vattenbadslösning och tillhörande vakuummaskin
* Ett (ganska litet) kylskåp med exakt (säg +- 1 C) i intervallet -10 till +10 grader
* Thermomix
* Paco jet
Åt SF-hållet får det bli den reverserade mikron som snabbt kyler mat (på ettm er jämt sätt, jag vill inte doppa i flytande kväve). Tyvärr har jag mycket svårt att se hur det skulle gå till så det förblir nog SF.
En helt fri häll, gärna induktion, där man kan forma godtyckliga zoner med valfri temperatur vore också trevligt.
Jonas: helt jäkla fantastiskt! jag vill också ha en sådan 'stekspade'... :D
(ditt kök ser också trevligt ut).
En maskin som gör flytande kväve så nerfrysning kan göras utan kvalitetsförlust(?). Sedan är jag avundsjuk på de som kan koka ihop buljong vid låg temperatur.
ASi: jo, flytande kväve vore onekligen praktiskt... och kanske man skulle kunna använda en vakuumkammare (så man kan få lägre tryck och därmed lägre kokpunkt) för att koka ihop buljongen vid lägre temperatur?
Sidor