Shichimi! Prosit.
Jag är nere på de sista reserverna i såväl kyl, frys som skafferi nu, då den här månaden har varit en katastrof rent privatekonomiskt. Men i begränsningens kliande tvångströja finns den verkliga kreativiteten säger jag glatt även om jag nu längtar innerligt till fredag, pengar och mathamstring.
I kväll blev det en enkel buta-don på lite tinad fläskkotlett och den sista skramlet japanskt ris i skafferiet. Men min burk av den japanska motsvarigheten till piffi allkrydda - shichimin - var slut! Jag har bara njutit köpevarianten som min bror skickat mig från Osaka. Men jag hade allt för att göra egen hemma. Till min stora förvåning. Så blev det också något skapat även en dag som denna.
Shichimi
Receptmakare: MArgit Richert
Portioner: en liten burk
Tid: 10 minuter
Shichimi är omöjligt att uttala utan att nysa och omöjligt att tillaga utan att nysa. Om det inte vore för att ordet helt enkelt betyder sjupeppar skulle man kunna tro att namnet var onomatopoetiskt.
- En grabbnäve torkad röd chili
- 2 msk sichuanpeppar
- 2 msk torkat yuzuskal (eller grapefruktskal, bort med det vita bara!)
- 2 tsk torkad malen ingefära
- 1 msk vallmofrö
- 2 msk sesamfrö
- 1 - 2 msk finhackad nori
- Ta bort kärnorna från chilin, de gör ingen nytta här.
- Hetta upp en stekpanna ordentligt och släng i chilin. Den ska bli varm och börja osa sina djävulsångor men den ska inte bli bränd på något vis. Fort går det! Rädda ur pannan och lägg i en mortel.
- Rosta så sichuanpepparn på samma sätt. När den börjar dofta gott är det dags att låta även den hamna i morteln.
- Upprepa samma procedur med citrusskalen.
- Mortla samman allt ordentligt och blanda ned övriga ingredienser. Använd som ett potent men underbart gott strössel där du tycker det saknas lite hetta.
Kommentarer
Men bra ändå, att äta ur sina gömmor innan det blir gammalt!
Bra! Ingen mat slänges här hemma hos mig heller.!
Sidor