Skörderapport från Möllan: Säsong för citrus
Det är första veckan i mars och våren är här! Vintergäck och snödroppar sticker upp ur den mörka jorden och på Möllan lyser citrusfrukterna. Det finns citrus i mängder och lyckligtvis piffar de upp de mer närodlade rotfrukterna som är en trygg bas att stå på, för våren märks inte så mycket på de svenska grödorna.
I lördags snokade jag reda på närodlade morötter, palsternackor och råkade köpa tre kilo lök från Öland. Ett kilo har redan blivit till pissaladière, den pizzaliknande traditionella rätten från Nice, som det finns många varianter av i kokböcker och på internet även om de flesta är snarlika. Sardeller och oliver ger välbehövlig sälta ovanpå den söta långstekta löken med provençalsk kryddning som man brer över tunn deg och gräddar i het ugn. Gitto har ett recept som är jämförbart med det gamla DN-receptet jag använde men jag bytte ut cirka en femtedel av vetemjölet i degen mot havrekli.
Det säljs inte bara massvis med citrus på Möllan utan det finns många olika sorter att välja bland, här är lördagens skörd (se bilden):
Söt citron från Iran, ätes som den är, skala och ta gärna bort de beska hinnorna. Tehran Supermarket, Sunshine livs och Al Hilo.
Pomerans (små orange) från Sicilien, kan till exempel pressas över fisk istället för citron. Nassims livs.
Clementiner (något päronformad) från Turkiet.
Blodapelsiner (rödorangefläckiga), finns ekologiskt odlade på Astrid och aporna. Tyvärr finns det inte så mycket ekologisk frukt på Möllevångstorget. Men ibland hittar man sånt här. Handlaren som sålde ekologiska och rättvisemärkta blodgrape visste inte vad det var men han skulle slå upp det i sitt lexikon. Jag tror att det var jag som förklarade dåligt för sedan frågade han mig om det var frukt utan chemicals. Och det är det ju ungefär. När det gäller rättvisemärkningen är jag osäker på om vi förstod varandra.
I shoppingyran köpte jag dessutom en burk sylt av surkörsbär från Iran som är lyxigt mörk, fyllig och frisk. Sylten är flott till ost, till exempel vitmögelostar, får- och getostar. Tanken på den sötsyrliga sylten får mig att längta efter den kall till varm ostkaka med vispgrädde eller varm till våfflor med vispgrädde. Körsbärssylten skulle ha varit en present, men åh, jag behöll den själv...
Kommentarer
Åh, jag hann inte till Möllan den här gången för jag hade ett sanslöst stressat schema men nästa gång får vi gå en gemensam runda.
Det vore nåt! Kanske är det ännu mer vår då. Behöver du något kan jag skicka annars...
Hej,
var hittade du körsbärssylten?
LiX: Sylten finns garanterat på Nassims livs och Tehran Supermarket som båda specialiserar sig på persiska livsmedel. Varumärket 1&1 (uttalas yek å yek) brukar jag köpa.
Se inköpslistan (uppdateras löpande) för fler inköpsställen i Malmö!
http://exkursioner.taffel.se/taffel/2009/02/10/malmo/
Sidor