Skottvår
Visste ni att allemansrätten inte ger någon rätt att kapa grenar eller bryta kvistar på träd utan markägarens tillstånd? Nå, nu är det sagt.
Just nu sätter granarna sina underbara nya grenskott. Lika giftgröna som lacken på familjens gamla Ford Taunus sitter de längst ut på grenändarna, så olika resten av kvisten i både färg och utseende att det ser ut som om någon med väldigt mycket tid över och ett underligt sinne för humor varit ute i skogen och klätt alla grangrenar med fejktoppar.
Smaka gärna ett skott. De är milda, syrliga och inte alls så kådiga som man förväntar sig första gången man smakar. Dessutom är de mycket rika på vitamin C. Som liten fick jag ofta höra att det enda godis barnen hade förr var granskott, grankåda och stensöta. Jag var inte avundsjuk. Granskott har en vuxen smak som inte passade min barntunga.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8386","attributes":{"class":"media-image alignright size-medium wp-image-695","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"300","height":"226","alt":"sked"}}]]Nu har jag växt upp och jag har gjort sirap på granskott. Det är hysteriskt enkelt: tag fina, späda illgröna skott och lägg i en kastrull. Täck med vatten. Sjud ca 20 minuter, sila av. Slå i samma mängd socker som du har vatten. Peta ner en termometer i grytan och koka sockerlagen tills den får önskad konsistens, någonstans mellan 105 och 110 grader. Du får en karamell med smak av skog, idealisk att ringla över vaniljglass, och varför inte sådan med fejkvanilj, då vanillin ändå kommer ifrån granved från början? Men grön blir inte sirapen, som synes. Man kan fråga sig varför.
I kylen står en granskottsdricka och drar. Jag kommer tillbaka till den senare.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8387","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-large wp-image-694","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"304","height":"511","alt":"burk"}}]]
Kommentarer
Klorofyllet tål ju inte värme alls, om man värmer mindre så blir den mera gulaktig (granskottsdrickan), lite mera värme ger denna rödaktiga färg. Jag antar att de olika pigmenten är olika värmekänsliga, och att karotenoiderna står emot värmen bättre? Vill man ha den gröna färgen får man nog experimentera med extraktion med något lösningsmedel, eller destillation vid lågt tryck kanske.
Åh! Granskottsgodis påminner mig om min farmor i fjällen, hon tuggade skott direkt från träden hela våren, hade hon gjort en sirap av den vore kanske även jag mer imponerad...
Du har nog rätt, Kurt, men jag tänker mig också något mer strukturellt i själva barren, kanske rent av nåt kemiskt. Kan klorofyllet brytas ner mer hjälp av ämnen som frigörs vid uppvärmningen, terpener månne? Då man kokar spenat eller grönsaker håller de trots allt färgen i långt högre utsträckning än vad granskotten gör. Det kanske finna andra gröna pigment inblandade också.
HannaH: vad tyckte du själv då, för du smakade skotten du med? Var de goda?
Sidor