Skrädmjöl på rostad havre
I helgen ställde ett gäng matproducenter ut sina produkter på Östgötamat, i Linköping. Det fanns massor av intressanta småskaliga produkter att smaka på och spännande människor att intervjua. Anette Isacsson från Valterstens gård stod mittemot oss. Hon hade skrädmjöl med sig som man bl a gör nävgröt av. Nävgröt serveras med stekt fläsk, flott och lingonsylt, något jag aldrig ätit. Anette berättade att de odlar svarthavre på gården. Visserligen blir det mindre skördar än med vanlig havre men svarthavren har högre fetthalt och mer fibrer som magen mår bra av. Hon rekommenderade mig att testa och göra välling på mjölet. Det åt hon själv och jag kan förstå det för jag är också uppväxt med att man äter välling även som vuxen. Nu har jag testat vällingen och den blev väldigt god.
Har du några tips till mig och läsarna om vad mjölet används till - skriv gärna och kommentera!
Läs mer om skrädmjöl på Wikipedia
Jag filmade Anette också och kommer att lägga upp filmen i VMS Play. Vill du prenumerera på filmerna skickar du SMS med texten VMS KINNA till 72105.
Välling på skrädmjöl
Receptmakare: Kinna
Portioner: 1
Tid: 5 min
Vällingen har en lätt rostad smak. Med en gnutta salt och socker blir den mycket god.
- 1 3/4 dl mjölk
- 1 msk skrädmjöl
- salt
- socker
- Blanda mjöl och mjölk i en kastrull
- Låt koka upp
- Smaka av med salt och socker
Kommentarer
Nävgröt är värmländskt (men det visste du säkert) och jättegott! Har ätit det på Gammelvala (en årlig sammankomst i Årjängstrakten).
Jag gör smuldeg på skrädmjöl till äppelpaj. Blir fantastiskt gott!
Jag har funderat på varför man rostar det innan man mal? Jag trodde tidigare att det skedde av någon teknisk orsak vid malningen av just havremjöl, men efter att ha förstått att det är en Finländsk import och att man i Finland gjort det även på korn och råg, så handlar det nog snarare om att säden skördats innan den varit helt mogen eller i alla fall inte helt torr och sedan har man torkat den inomhus genom att rosta den för att öka hållbarheten och undvika mögel.
http://igs.kirjastot.fi/sv-FI/iGS/fragor/fraga.aspx?ID=0598a3fd-e751-45a...
Kurt - huvudet på spiken. Jag läste på Wikipedia att det var för att det skulle hålla längre och inte mögra. Tack för länk!
Ett tips är att använda det i mjuka kakor, allra helst om man vill undvika nötter/mandel. Tack vare skrädmjölet får kakan en ganska utpräglad mandelton, som gärna kan förstärkas med lite bittermandelarom för ännu tydligare effekt. Då kan man helt plötsligt göra tårtor med "mandelbottnar" som också mandelallergiker kan äta.
Och smaken är trevlig även utan allergiska förtecken! ;)
Angelica - det var ju ett fantastiskt bra tips! Tack!
Älskar skrädmjöl, fint att du skriver om det. Johan har ett recept på pajbotten här på Taffel du kan länka till :-)
Havrens mjölkärna är mjukare än de andra sädeslagens och kan inte malas som den är, mjölet skulle då fastna på kvarnstenarna. Därför måste havren rostas.
Idag prövade jag något nytt.
Varma mackor med kantarellstuvning gjort vårt skrädmjöl.
Kantarellerna stektes först i smör.Ca 1,5 msk skrädmjöl vispades ut i 1,5 dl kall kaffegrädde innan det rördes ner i kantarellerna. Fick puttra några minuter under omrörning med salt och peppar. Stuvningen breddes sen på några skivor formbröd. I ugnen ca 5 min i 225 grader.
Gott!
Lisa - jag letade på skrädmjöl och pajbotten utan att hitta det.
Anette tack för ytterligare bra info och tips.
Fint och intressant! Tack Kinna.
Sidor