Smaker: Olika och ojämlika
Man talar ofta om de fem grundsmakerna - salt, sött, surt, beskt, umami - som om de vore jämlika. Det är inte riktigt sant.
En viktig skiljelinje går mellan "små" och "stora" smakämnen. Salt och surt är smaker som kommer från små i det här fallet laddade delar av atomer delar av atomer eller små molekyler. De har på grund av sin storlek betydligt lättare att ta sig in i smakcellerna på diverse olika sätt, och därmed är det inte särskilt enkelt att ta reda på precis hur det går till. Gissa kan man... och det är precis vad forskarna fortfarande får göra (åtminstone om detaljerna).
Sött, beskt och umami är alla smaker som kommer från lite större, mer komplicerade molekyler. Här är smakreceptorerna, de proteiner som sitter i smakcellerna och reagerar på smakämnen, kända sedan några år. Sött och umami har för övrigt visat sig vara ett slags halvsyskon; bådas receptorer består av två delar, och en av delarna är likadan för båda. Det innebär att det är den andra receptorhalvan som bestämmer vad receptorn reagerar på, sött eller umami. Kattdjur har till exempel ingen fungerande receptorhalva för sött - och därför kan de inte känna söta smaker.
Beskt är ännu mer speciellt; det finns nämligen minst tjugofem olika receptorer för beskt, betydligt fler än för övriga smaker. Att få giftig mat att smaka otrevligt bittert - genom att utveckla en ny receptor som reagerar på det farliga ämnet - verkar ha varit ett smidigt sätt för evolutionen att hindra nyfikna människor och djur från att äta sig sjuka och dö; och att utveckla besk smak har antagligen varit ett bra sätt för växter att skydda sig mot att bli uppätna. Vad det är som smakar beskt har varit mindre viktigt - farligt som farligt - så beskkänsliga celler använder sig av flera olika beskreceptorer samtidigt.
Att besk smak är en varningssignal märks också på att vi är mycket känsligare för beskt än för andra smaker; vi har i allmänhet lägre smaktrösklar för beskt (en smaktröskel är den lägsta koncentration som krävs för att man ska kunna känna och/eller identifiera en viss smak). Fast alla beskor är inte heller lika; hur starkt vi reagerar beror på hur bra receptorer vi har för just den beska molekyl vi har på tungan för tillfället. Här finns det dessutom genetiska skillnader, som antagligen beror på att våra förfäder har vistats i olika miljöer med skilda faror. Vissa personer tycker till exempel att kålsläktingar - brysselkål, broccoli, rädisor - smakar väldigt beskt (varför? därför!).
Salt och sött är vi minst känsliga för, jämfört med de andra smakerna - vilket är rätt rimligt, när de meningsfulla koncentrationerna av socker och salt varken är låga eller höga. Men vi har låga smaktrösklar för vissa sötningsmedel, betydligt lägre än för rent socker. Skillnaden kan gå från ett par tiotal upp till flera hundra gånger sötare! Frågan är var nyttan ligger i det - den generella förklaringen till att vi kan känna sött är att vi (eller snarare våra förfäder) skulle kunna hitta kaloririka näringsmedel. Kanske är de övriga söta smakerna en slump utan större mening för oss? Sötningsmedel verkar nämligen kunna binda lite varstans på sötmareceptorn.
Kommentarer
Malin: Det är helt klart en koncentrationsberoende effekt - du ska se mig när jag försöker äta arabiskt godis. Det blir nästan kramp i halsen. Men små mängder socker går alldeles utmärkt.
Och det gäller bara socker, vilket är skälet till att jag dricker lightläsk om jag ska dricka läsk alls. Vanlig läsk upplever inte jag som törstsläckande just eftersom hals och svalg blir liksom ömt. Hittade faktiskt här en referens till det jag menar, tror jag.
Gitto (Margit): jag har faktiskt ingen aning, och vid en snabb googling drunknar jag i ovidkommande resultat. Men jag ska försöka ha det i bakhuvudet vid fortsatt läsning.
Är det en koncentrationsberoende effekt - dvs, är det så att svaga koncentrationer av sött går bra, men att högre koncentrationer bränns? Vad händer om ni temporärt bedövar smärtsensorerna med chili - bränns socker även efteråt? Gäller det alla sötningsmedel, eller bara socker?
Det här är lite off topic, men jag undrar en sak angående sött. Både min syster och jag har svårt att äta söta saker, vi tycker liksom att det bränner i svalg och hals av det. Ingen direkt smakupplevelse alltså, men ändå. Är vi genetiska freak? Eller bara känsliga? Eller bränner det i andras halsar också?
tack :)
Mer smakinlägg kommer så småningom, är det tänkt.
Iintressant artikel men jag vill lägga in en liten protest.
Joner och molekyler är inte motsatser. Det som kännetecknar en jon är att den har en elektrisk laddning. En jon kan vara en laddad atom, tex. natriumjon och kloridjon (salt) eller laddad molekyl.
Sur smak kommer från H3O+, dvs en laddad molekyl bestående av en syreatom och tre väteatomer. (Man skriver visserligen ofta H+, men någon sådan jon finns inte i en vattenlösning, det är bara av bekvämlighetsskäl man säger/skriver så). De ämnen som ger umamismak (glutamat, GMP, IMP) är alla joner. Även om naturligt förekommande sockerarter inte är joner finns det även joner som ger söt smak, t.ex. aspartam.
Den viktiga skillnaden mellan surt och salt å ena sidan och umami å andra sidan är alltså inte om de är joner eller ej utan deras storlek och grad av komplexitet.
Protest noterad! (Det var lite slarvigt av mig att skriva H+ istället för H30+, det medges villigt. Att forskningsartiklarna jag använt som källa också gör det är egentligen inte en ursäkt - däremot en bidragande orsak).
Min mening var inte att framställa joner och molekyler som motsatser, snarare som olika punkter på storleksskalan för sånt som smakar. Du har nog rätt i att det inte är så lyckat. Kanske är det bättre att helt strunta i att nämna laddningen, som är sekundär i det här fallet. Jag har försökt förtydliga lite; du får gärna protestera igen.
Nu har jag inget att protestera mot längre! :-)
bra! :) (och stort tack; det är precis sådana här rättelser/påpekanden som är den stora vinsten med att blogga)
En fundering kring hur vi uppfattar den beska smaken.
Det verkar ju troligt, som du skriver, att besk smak biologiskt är en varningssignal.
Fattar jag rätt att de minst tjugofem beskt-receptorerna svarar på helt olika kemiska ämnen, som har gemensamt att de kan vara giftiga?
Märkligt är ju då att vi ibland ändå kan uppfatta besk smak som tilltalande, och inte bara mer eller mindre obehaglig.
Själv uppskattar jag t.ex. kraftigt besk smak i rädisor, oliver och kinin (tonic water).
Jag känner alltså att smaken kan vara så besk att tungan krullar sig, men tycker ändå om smaken.
Däremot tycker jag inte om den beska smaken av kaffe eller mörk choklad; där hör jag ju till en minoritet.
Finns det ovanför biologin och kemin här ett stort inslag av kultur, att vi kan lära oss att uppskatta en varningssmak, som krydda?
Å andra sidan har just jag aldrig lyckats lära mig tycka om t.ex. kaffe!
Lennart: det pågår så pass mycket forskning just nu på besk smak (och evolution av den) att det är svårt att svara helt konkret; gränserna för vad man vet och inte är lite flytande. Men ungefär såhär:
Olika arter har olika receptorer för beskt, sannolikt som en anpassning till gifter som förekommer i deras miljö och den mat de äter. De beska receptorerna svarar på olika ämnen, men det kan mycket väl vara så att två olika receptorer känner igen samma ämne - fast olika bra. Vissa besläktade gifter har ju också ganska lika struktur, ungefär som syskon och halvsyskon (och kusiner) är ganska lika. Tillsammans täcker gruppen av receptorer dock in en mycket större samling beska smaker än vad varje receptor gör för sig. Vad som är giftigt beror också lite på sammanhanget; lever man till exempel i ett område med lite jod (eller har nedsatt sköldkörtelfunktion av andra skäl) är ämnen som påverkar sköldkörteln betydligt mer farliga än annars, och det finns ganska många ämnen som en vuxen tål men ett ofött barn inte klarar.
Sedan finns det som du säger ett stort inslag av "kultur"; bland annat vanor, minnen av tidigare smakupplevelser, förväntningar och personlighetsdrag som att tycka om eller undvika nya upplevelser. Det finns också (sannolikt) medfödda faktorer som gör oss generellt mer eller mindre smakkänsliga, och miljöfaktorer som hormoner och andra signalämnen påverkar också hur mycket vi reagerar på samma mängd smak vid olika tillfällen.
Malin, måste bara säga: Hurra för dig och dina initierade artiklar! Jag lär mig hur mycket som helst. Varje gång.
Sidor