Avokado är ännu en grönsak som hamnat vid skampålen på grund av ruggiga produktionsförhållanden. Som vanligt gäller det att välja ekologiskt av bra producenter. Gör det enkelt för dig och köp dem av Årstiderna. Som belöning för din omtanke får du då de bästa på marknaden.
Avokadon har en intagande lenhet och smidighet tack vare den ganska höga fetthalten. Hög och hög ... falukorv innehåller femtio procent mer utan att få skäll. En lätt bitter örtighet mildras av oljig nötighet och gräddtoner. Den är dessutom rasande snygg. Hemligheten är att alltid ge den ett lyft med syra. Tack vare den feta krämigheten lindrar den chiliattacker. I Mexiko används ofta avokadons blad som har en charmig anisliknande karaktär. Läs gärna Jens Linders kärleksförklaring till avokadon. Annars kan du läsa mina fina tips.Bland smakkmraterna måste jag be att få framhäva grapefrukten alldeles speciellt. Den spänstigt saftiga konsistensen, fruktbeskan och fina syran både harmonierar och kontrasterar mot avokadons smörighet. Örtsaltet Herbamare är en klockren kompis till avokadon och för mig ett måste på avokadomackan.
Syra är inte bara gott till avokado, den skyddar dessutom mot oxidation -- till skillnad från kärnan som inte har effekt alls.
anis, aprikos, basilika, blekselleri, chili, citron, citrontimjan, dragon, grapefrukt, gröna ärtor, gurka, honung, jalapeño, jordgubbar, habanero, hasselnötter, havtorn, kärnmjölk, libbsticka, lime, mandel, mango, paprika (alla färger), pecorino, pinjenötter, pumpafrö, ramslök, räkor, rödlök, rökt lax, salladslök, sherryvinäger, schalottenlök, svarta bönor, tomat, valnötter, vitlök