Nej, det går inte lika bra med selleri. Oftast går det en aning bättre än bra. Blekselleri, även kallad stjälkselleri, innehåller en liten hemlis. Nämligen ämnen som kallas ftalider, som dels är svåra att uttala, dels verkar synergistiskt med umamiämnen och boostar smaken. Dessutom är bleksellerin god i sig med en liten parfymerad beska och saftig krunschighet. Låt gärna en finhackad stjälk fräsa med löken när du bygger smak i grytor och soppor. I buljongkok är den ovärderlig. Mer mirakel än matvara, alltså.
blåmusslor, citron, curry, dadlar, fisk, fisksås, fänkål, fänkålsfrö, färskost, getost, gris, grapefrukt, grön paprika, gröna linser, hasselnötter, honung, hummer, hårdkokt ägg, ingefära, jordnötter, korianderfrö, krabba, kyckling, lufttorkad skinka, majs, manchego, mandarin, nötkött, pinjemötter, päron, rundpipig ost, russin, räkor, röd chili, röd paprika, saffran, salladslök, sardeller, senap, svarta linser, svartpeppar, tomat, torkade fikon, torkade räkor, valnötter, vinäger, vita bönor, yuzu, ädelost, äpple
Hjälp oss att sprida sellerins evangelium! Börja med att fylla på med dina bästa smakkamrater i kommentarerna nedan.