Tillhör du dem som fasar för att konfronteras med en liten harmlös brysselkål. Kanske är du supersmakare, en av de där personerna som på grund av genetiska förutsättningar är överkänslig mot beska. I bryssekålens fall är det glukosinolater som trilskas med dina smaklökar. Vill du trotsa ditt arv? I så fall finns det knep att lära sig älska brysselkål genom att tämja dess bittra drag. Reboota er relation genom att kalla den rosenkål, ett gammalt namnsom får grönsaken att låta mer lockande. Nu lagar vi!
För det första ska de vara i spänstigt och klorofyllgrönt skick. Sjud dem halverade i snabbt i rejält saltat vatten.Tack vare att du delar dem får saltet möjlighet att tränga in ordentligt och göra sitt jobb: häva beskan. Om du sedan steker brysselkålen tillsätter du mildrande fett samtidigt som maillardreaktionen levererar sötaktig ämnen som balanserar smaken. Umami i form av långstekt lök, fläsk, kycklingbuljong eller fetaost hjälper också till att brotta ner beskan.Var försiktig med bittra smaksättare som förstärker beskan om du är känslig, jag har märkt ut dessa nedan genom understrykning. Gillar du beska är de förstås kanongoda. Kom ihåg att bara du äter med din mun! Vissa tycker till exempel att grädde är en räddare, själv tycker kag inte alls om kombon som blir platt och fadd i mitt tycke.
Finner du beskan angenäm? Min vän Dag Hermelin har lärt mig en av universums bästa kombinationer: Retsina med lättkokt brysselål och fin olivolja med grönskande smak. Jag brukar komplettera med smulad feta och lite pressad citron. Rökt fet fisk och brysselkål är en underskattad kombo.
anka, apelsinjuice, bacon, balsamico, berberis (zereshk), bulgur, citronjuice, citronskal, fetaost, fisksås, fläsk, fänkålsfrö, getost, grapefrukt, hasselnötter, honung, lagerblad,, mandel, olivolja (gräsig, pepprig), olivolja (mild), ostronskivling, pinjenötter, potatis, purjolök, päron, russin, röd paprika, rödlök, rökt fet fisk, sardeller, smör, stekt lök, timjan, torkade fikon, torkade räkor, valnötter, veteöl, vitlök, äpple
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL ALLA ANDRA SMAKKAMRATER!