I december ligger glöggångorna täta över Sverige. Själv tycker jag att det lätt blir för mycket av det goda. Lyckligtvis är glöggslattar sagolikt goda att laga mat på. Det minskar risken att man trattar i sig för mycket av pur snålhet. Sen står man där vagt illamående och med sockerklibbig käft. De få gånger jag haft glöggkalas har jag valt att komplettera med salta, snarare än toksöta munsbitar. Glöggens intensiva sötma och kryddighet gör att den trivs bäst med umamitäthet, tydliga smaker och viss sötma. Gärna en hel del fett för att runda av smakmötet. Olika rätter på kycklinglever är mina favoriter. Folkhemsklassikern ädelost på pepparkaka (läs Richards fina text om den) tycker jag blir för likt glöggens egen smak och dessutom stabbigt på fel sätt. Enbart mögelost i bitar funkar bättre. Nedan hittar du roliga glöggrecept, idéer på hur glögg kan användas till matlagning och tänkbara tillbehör.
anka, apelsin, fettfläsk, fikon, fårost, färskost, getost, granatäpple, hasselnötter, knäckebröd, kycklinglever, köttpaté, lagrad ost, lamm, leverpastej, lingon, lök, mörk miso, nötkött, palsternacka, päron, rotselleri, russin, torkad skinka, torkad svamp, viltkött, ädelost
Bidra gärna med egna förslag på snacks till glögg!
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL LISTAN MED SAMTLIGA SMAKKAMRATER!