Tjong! En rejäl dos pepparrot är som att få en örfil inne i munnen. På ett bra sätt. Isotiocyanaterna som ger den tungrungande effekten är gudskelov lättflyktiga, så sensationen försvinner snabbt. Dessutom verkar de ge minnesförlust. För efter bara en halv minut tar du glatt nästa tugga. Förutom den explosiva hettan bjussar pepparroten på en kålaktig fräschör, något rostat och en liten kryddig beska. De smakerna balanseras och framhävs med salt och socker. Med lite fett mildras och förlängs attacken. Testa gärna att smörsteka finriven pepparrot -- snabbt och på hög värme! Servera den till stekt fisk.
bacon, blodriska, blomkål, blodriska, blåbär, brynt smör, crème fraiche, dill, dragon, grädde, gräddfil, gräslök, gröna linser, gröna ärtor, grönkål, kapris, kräftor, libbsticka, lingon, nötkött, persilja, potatis, purjolök, päron, räkor, rödbetor, rökt fisk, rökt kött, senap, sockerärtor, spenat, stekt fisk, svarta linser, syrad gurka, tomat, tunga, äggröra, äpple
Vet du bättre? Visa dig på styva linan i kommentarerna!