Rökning är en urgammal teknik att öka hållbarheten och det är därför inte konstigt att rökighet är en av grundpelarna i den skandinaviska smakrepertoaren. Genom rökprocessen genomgår råvaror en metamorfos. Från kyska till sinnliga. Från rena till komplexa. Fenoler bildas som ger den karakteristiska ruffigheten, organiska syror ger friskhet. Dessutom tillkommer mjuka toner av vanilj och kryddnejlika när fibrer i träet som används bryts ner. Visst låter det vackert? Matcha med fräsch, kontrasterande grönska och du är i hamn!
avokado, blekselleri, blomkål, blåbär, broccoli, cheddar, citron, curry, dill, dragon, gräddfil, gräslök, gurka, gröna bönor, kapris, krasse, kål, libbsticka, nässlor, persilja, potatis, purjolök, rucola, rädisor, rättika, senap, sockerärtor, sommarlök, spansk körvel, spenat, svarta linser, svartpeppar, zucchini, ägg, ärtor, äpple
Om du hittat hit är du matsmart som få. Du har säkert en massa egna idéer. Dela med dig i kommentarerna!