Sesamfrön är oansenliga bleknosar med stor potential. Råa har de en tillknäppt jordighet och tydlig metallsmak. Gräddade på toppen av en fralla exploderar smakerna och ett fåtal frön ger fint fyllig nötighet till hela brödet. Rostade i torr panna på medelvärme kan fröna mortlas med salt till den japanska kryddan gomasio. Malda till sesampastan tahini älskas sesamfrön i Mellanöstern och en riktigt hårdrostad variant ger mustighet och krämighet i kineiska rätter. Rostade frön kan också pressas till en nötbrun sesamolja som ger fin rökighet i kinesiska rätter. Ja, sesamfröet går hem i alla läger. Utom i groddad form då de oftast får en vidrig beska.
De skalade fröna är mycket mildare och mer inställsamma än de oskalade, men också betydligt mindre nyttiga. För att få bukt med beskan rekommenderas som vanligt en rejäl dos salt eller annan sälta från exempelis soja eller miso. men för säkerhets skull är det bäst att använda oskalade frön till beskare ingredienser.
Jag vill särskilt hurra för det gamla bittra radarparet sesam och aubergine. När de friskas upp av citron, piffas med vitlök och tämjs med salt gör de succé.
apelsin, aubergine, banan, bok choy, broccoli, bröd, cashewnötter, citron, jordnötter, gröna bönor, honung, ingefära, kikärtor, korianderfrö, kummin, kyckling, kål, ljus miso, majs, morot, pumpa, purjolök, rädisa, rättika, salladskål, soja, spenat, spiskummin, tofu, vitlök, zucchini