Småcitrusvärlden är ett träsk av namnförvirring. Mandarin var tidigare en viss sorts småcitrus. Eftersom den var så full av kärnor försvann den ursprungliga sorten nästan helt från marknaden. Namnet mandarin används numera som ett samlingsnamn för alla små citrusfrukter som är nära släkt. Många av dessa består av korsningar av den ursprungliga mandarinen och en annan citrus. Clementinen är en korsning av pomerans och den ursprungliga mandarinen, den är kärnfri och ofta med ganska låg syra. Satsumas har i regel mer drag av kryddnejlika och blommor, kanske har den ett lite rostat drag? Och fyllighet som för tankarna till både nykokt basmatiris och jasminris. Min favorit ortaniquen är en spontakorsning mellan apelsin och tangerin och stoltserar med en komplex smakrofil som har stråk av terpenrik mango och gröna örter.
Mandarinkusinerna används inte så ofta i svensk matlagning. Dels har de mycket hinnor, dels blir smaken lätt platt. Och i sallader blir småcitrus lätt för sladdrig och utan styrsel. Prova att skiva mandarin mycket tunt med skalet kvar och stek den på hög värme med socker så att den karamelliseras. Skivorna blir sladdriga men smakar finemang till fågel eller lamm. Mandarinskalet är ett litet fynd i köket. Den söta kryddiga smaken är fantastisk till anka eller kycklinglår. Torka det gärna! Småcitrus och mjölkchoklad är en smått magisk kombo.
anis, anka, blekselleri, choklad, citrontimjan, fänkål, fänkålsfrö,getost, gris, gojibär, gås, hasselnötter, hoisinsås, ingefära, kanel, kyckling, kycklinglever, kryddnejlika, kryddpeppar, lagerblad, lakrits, lamm, miso, mjölkchoklad, mandel, mangold (kraftig), mynta, nypon, ostronskivling, purjolök, ris (basmati och jasmin), saffran, sauternes, shiitake, shiso, soja, stjärnanis, svartpeppar, timjan, veteöl, valnötter, vit fisk, vitlök, äppelcidervinäger