Smetana från Valio
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7857","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-54","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"337","title":"smetana","alt":"smetana"}}]]
Budet från Valio kom med en påse med 3 olika sorters färska kryddor, timjan, basilika och koriander. I botten fanns 2 burkar smetana och en ny smak på yoghurt, Skogssmak. Men det var smetanan som var själva grejen. Tips var att hacka kryddor och blanda i. I ren svaghet var det svårt att hålla sig från att genast göra en vacker smörgås. Smetana på det viset var utsökt. Sedan blandade jag smetana med kryddorna och serverade till allehanda varm mat t ex istället för ett kryddsmör. Rör man smetanan blir den lös, vispas den blir den fast och tillsätts den till varm mat skär den sig inte. Fantastiskt god med hög fetthalt och dessutom laktosfri.
Smetana har sitt ursprung i central- och östeuropa men ingår också i det finska köket. Den används i varm mat, i soppor, som tillbehör till små knyten (pelmeni) och blinier med rom. Lillasyster som bott i omgångar i Ryssland fick frågan vad hon helst äter smetana till och svaret kom snabbt: Borsjtj! Här är ett recept på rödbetssoppa som jag gör ofta.
Mer inspiration och användningsområden för smetana hittar du på wikipedia.
Kommentarer
Jag kände till kompositören, men hade ingen aning om att han hette "syrad grädde". Hur gick det till?
Peter jag funderade på samma sak då jag googlade och fick upp en kompositör istället för mjölkprodukten
I Ryssland använde vi alltid Valios Smetana, den var överlägsen den inhemska. Med pelmeni var den fantastisk med dill och svartpeppar!
Hej, vad kul att du gillade Valios smetana. Jag arbetar på Valio och ansvarar för det laktosfria sortimentet, och tycker det är alltid lika roligt att höra positiva kommentarer om våra produkter. Jag måste hålla med dig, smetana är en helt underbar smakupplevelse. Ha det gott. Hälsningar, Paulina på Valio
Erik - tack för bra tips. Det ska inte dröja länge innan jag har med smetana i matpåsen.
Paulina - Det var så gott! Läs gärna Gubbröra och hans fiskrecept.
Gubbröra - jag är en smetanajunkie
Sidor