Januarimaten kan vara lite knepig: Å ena sidan har många av oss svullat så mycket under julen och avgivit så uppfordrande nyårslöften att vi känner oss manade att bara äta sallad de följande månaderna. Å andra sidan så är det först nu som kylan svept in över landet och i bästa fall tinar vi upp framemot vårdagjämningen. Då känns sallad bra kall i magen och du kanske kompenserar genom att småäta en massa annat skräp istället. Lite smör får oss att äta större mängd varma grönsaker, så att matlagningen ändå bryter av en del mot senhöstens och vinterns många gånger stabbiga upplägg.
Smör i matlagningen löser en del av det där, ja vi kanske till och med kan sträcka oss till att vi behöver smör extra mycket just nu för att inte deppa ihop. Smörslungade grönsaker som blomkål, morötter och broccoli kan varvas med tillskott från frysen i form av spenat, bondbönor eller gröna ärter. Och lök är utmärkt nyttig, billig tröstmat i vintermörkret - helst tillagad med smör, förstås.
Mitt bidrag till smörtemat här på Taffel är två favoritrecept som båda tarvar ansenliga mänder smör för att nå sin rätta potential. Först en överjordiskt god grytkyckling som jag hittade en gång när jag fått i uppdrag att skriva om mat från den franska provinsen Poitou som numera ingår i en större region. Den består i huvudsak av kyckling, drivor av gul lök och en herrans massa smör som karamelliserar i en sås. Självklart ska du välja den bästa eko-kycklingen du kan komma över, men detta blir gott oavsett. För att löken inte ska bli banal tillsätter du vitt vin och generöst med nymald svartpeppar.
Den andra rätten är en jordärtskockssoppa med indiska smaker. Här spelar det klarade smöret ghee en huvudroll och garam masalan ger både värme och solgul färg åt den annars milda soppan. Garam masala och jordärtskockor är a match made in heaven, men ändå har inte knölen nått den popularitet den förtjänat i det indiska köket utan till och med gått tillbaka, eftersom jordärtskockan introducerades av britterna under kolonialtiden. Så från att ha ingått i många indiska 1800-talsrecept försvann den mer eller mindre från indiska receptsamlingar efter självständigheten 1947, också det en form av gastronomiskt oberoende.
Jag lägger inte ut texten om indiskt klarat smör, ghee, här utan hävisar till Lisa Förare Winbladhs text om ghee senare i veckan. Håll tillgodo!
Det här receptet är något av en vinterfavorit hemma hos oss: grytstekt kyckling med drivor av gul lök som fått karamellisera i en rejäl klick smör till en härlig sås. De runda smakerna piggnar till med lite vitt vin och bryts distinkt med nymald svartpeppar. Kokt potatis och en grön sallad med vinägrett är allt som behövs till, simplicity rules.
Just jordärtskockor är perfekta med denna milda garam masala, som låter skockornas smak skina igenom. Soppan tillagas med ghee, indiskt skirat smör som renats till smörfett, och förstärks med topping av detsamma. Ghee kan du numera hitta även i välsorterade livsmedelsbutiker. Du kan också tillverka egen ghee av smör därhemma, då hoppar du över till Lisas recept här, eller göra en snabb fuskvariant med skirat smör. Du får inte fram de godaste kolatonerna, men det är ok - ingen lynchar dig för det eftersom soppan ändå är så god.