2008-05-22 av Lisa Förare Winbladh
Smörkokt gurka med senap och dill
Någonstans i mina gömmor har jag ett ekivokt kåseri om gurka. Det är ju som ni förstår hart när omöjligt att skriva om gurka utab att vara ekivok. Tills vidare får ni hålla till godo med ett litet rumsrent tips om hur man lagar smörslungad gurka. När man skivar gurkan upphör den nämligen att vara snuskig. Värmer man den hastigt blir den dessutom himmelskt god.
- Skala gurkan och halvera den på längden. Gröp ur den med en sked (spara det urgröpta till en gazpacho om du är samvetsgrann). Skär gurkan i 1 1/2 centimeter tjocka nymånar.
- Hetta upp gurkan med 2 msk smör eller kallpressad rapsolja under lock ett par minuter.
- Vänd ner en matsked stark söt senap och lite finhackad dill eller gräslök. Smaka av med ett par droppar pressad citron eller vinäger. Svårare än så är det inte!
Kommentarer
Du Lisa, jag har tänkt på den sockerstekta färsen. Exakt vad gör sockret med färsen?
Nymånarna blir faktiskt ännu trevligare till utseendet om man skär dem snett.
Anående ämnet ekivokt.
Har idag blancherat 300 vinbergssnäckor.
Utseendet av sugplattan efter blanchering?
Med ekivoka asssociationer blir det till .....
Patrik: Det tycker inte jag, jag tycker att det är lite vulgärt.
Örjan: Måste lyssna på detta men sitter i möte. Finns det på nätet månne?
Jessika: Sockret ger dels en fantastisk smak och seg konsistens. Sen år du en kramellisering och förmodligen en bättre maillardreaktion.
Sidor