2008-05-11 av Lisa Förare Winbladh
Snabb sillsallad med gräddfil, purjo och libbsticka
Kinderna hettar, näsan fjällar och alla råttorna i magen har kommit till ro. Det är det en helg i lummig grönska just vid vattnet gör med en. En annan sak det gör med kroppen är att ett ofrånkomligt sillsug skapas. Till och med hos mig som egentligen inte gillar sill.
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 10 minuter
Jag är rätt positiv till Abbas nya 5-minuterssill. Sill som är inlagd men okryddad. Den saknar den där härskna smaken nästan all burksill har. Det bara är ett problem, det är å andra sidan rätt stort; sillen är på tok för söt. I viss mån går det at kompensera med en syrlig sås. Det här var helgens komposition.
- 1 pkt 5 minuterssill
- 1 tsk brunt eller svart senapsfrö (inte gula)
- 2 dl gräddfil
- 1/2 msk fransk osötad senap,
- 15 cm purjolök
- 2 tomater
- 1 msk finstrimlad libbsticka
- nymald vitpeppar
- Skär sillen i centimetertjocka strimlor och låt dem rinna av i ett durkslag.
- Hetta upp senapsfröna i en panna på medelvärme. Rosta dem tills de börjar poppa och sedan ytterligare ca 20 sekunder. Frönsa ska ha fått grå färg och dofta nötigt. Låt svalna.
- Skiva purjon tunt. Tärna tomaterna grovt. Vänd samman alla ingredienser och smaka av med vitpeppar.
Kommentarer
Vad är det för skillnad mot burksillen? Förpackningen? Det är väl fortfarande insaltad sill som ha vattnats ur?
Precis vad som står ovan: "sill som är inlagd men inte kryddad". Alltså ursaltad sill i söt ättikslag utan kryddor. Dessutom är den färskare, gissar jag. Smakar i alla fall så. PÅ så vis slipper man soggig besk lök, senapssås på dålig olja etc.
Libbsticka? Hur ser det ut och vilken del av libbstickan ska användas? Tror att vi har sån växande ute vid sommarstugan (tillsammans med ramslök)...
Om du med burksill menar de färdiga inläggningar som finns i löjligt små glasburkar, så håller jag med dig, Lisa! Jag gissar att kilopriset för sillen där dessutom ligger i hummer-klass.
Däremot är jag tveksam till att släpa hem vanlig 1-2-3-lag från butiken, jag föredrar nog 400-gramsburkarna med inläggningssill. Fast man får vara noga med att kolla så att burkarna inte är för gamla; att de ligger i konservburk betyder ju inte att de kan lagras hur länge som helst.
Själv har jag för övrigt fått utmärkt resultat med de djupfrysta strömmingsfiléer som brukar finnas i frysdiskarna numera. Ett klart prisvärt alternativ till sillfiléer IMHO.
Hmm.. Libbsticka tror jag att jag har ätit någon gång, men har ingen aning om hur det ser ut. Har sett att dom har det i örtsalt men jag skulle vilja testa att tillaga det någon gång. Kanske ska testa detta recept? :)
Sidor