Det är sällan man får en sådan där uppebarelse som får ens gastronomiska världsallt att skälva. Men för ett par veckor sedan insåg jag till fullo att jag inte gillar yoghurt med müsli något vidare. Dessutom är det en halvdan lunch rent näringsmässigt. Jag var en livslögn fattigare. Lyckligtvis hade jag redan en reservplan i bakhuvudet. Alltså gjorde yoghurtskålen en storstilad entré i mitt liv. Visserligen hade jag redan lagat en massa kalla yoghurtsoppor. Men det blir ÄNNU godare om man inte joxar ihop alla ingredienser utan låter dem vara distinkta separata komponenter. Om du får för mycket fil-feeling av yoghurten kan du smaksätta den med vitlök, örtsalt eller liknande. Eller blanda den med några av de hackade komponenterna och låta den dra så att den tar åt sig av deras karaktär (som på bilden). Men jag har allt mer gått åt att låta yoghurten vara helt ren och ha i röror i stora klickar och strö över grovhackade grejor. Då kan skeden ta små turer i skålen och stöta på nya saker -- det blir helt enkelt roligare att äta.
Det kanske allra bästa är att du på cirka fem minuter har en nyttig och larvigt god sommarlunch.
Här är några förslag på hur du snabbt pimpar 2 1/2 dl naturell yoghurt av valfri fetthalt:
• Skalad tärnad gurka, tärnade rädisor, tärnad tomat, mynta, zaátar, olivolja, grovt krossade fullkornsskorpor, smulad feta
• Klickar av ajvar (godaste köpevarianten finns på Cajsa Warg och liknande affärer) eller lutenitza, finhackad blekselleri, skivad avokado, rostade pumpakärnor, oregano
• Tärnad skalad gurka, skivade rädisor, libbsticka, tärnad syrad gurka, finhackad späd kål, salladslök, pepparrot, finhackat äpple, herbamare, vita melonkärnor, kallpressad rapsolja
• Vitlöks- och citronrostade morötter, grovhackade valnötter, kall tomatsås, oliver, strimlad bladpersilja, olivolja, svartpeppar
• Rostad blomkål eller broccoli i bitar, rostad mandel, stor klick baba ghanoush eller hummus, chiliflingor, ljusa russin, rostade körsbärstomater, rostade spiskummin, olivolja
• Grovrivna rostade eller kokta rödbetor, tärnad syrad gurka, gräslök, hackade valnötter eller rostade solrosfrön, dragon, libbsticka, mynta, kapris, svartpeppar, Herbamare
PS! Välj ekologisk yoghurt från små mejerier som tar hand om djuren. De mentala smaklökarna jublar.
PPS! LCHF? Använd fet yoghurt, extra olivolja och kolhydratfattiga grönsaker!
PPPS! Naturligtvis kan du göra din yoghurtskål på veganska alternativ. Se bara till att de inte är för söta eller innehåller vanilj.