Det är något alldeles speciellt med sommarluncherna och i viss mån kanske lunchen är den godaste måltiden på sommaren. Den ideala sommarlunchen serveras i skuggan av en stor björk och temperaturen ligger i intervallet 20-25°C. Till maten får vi en god öl och en snaps, det anbefalles påfyllning av båda dryckerna så fort glasen är tomma.
Nu kommer han börja babbla om quinoasallad eller fräscha grönsaker, tänker du...
Nej för helvete.
Föreställ dig en nöjd Edward Blom i linnekostym och hatt. Vad vill han ha? Jag tar samma som han. Ta alltid samma mat som Edward Blom. Han är ett guldkorn i en trist och överspänd tillvaro. När den studsiga rawfoodmänniskan med flackande blick sitter på en yogamatta och tjattrar om hur gott det naturliga proteinbrödet är (det behöver inte ens gräddas!) så sitter Herr Blom med en silltallrik och blir lite småberusad på både livet och starköl. Herregud vad vi ska vara rädda om honom.
En annan god inspirationskälla till sommarlunchen är Fritiof Nilsson Piraten. I hans roman Bock i örtagård beskrivs i inledningen hur några herrar äter ett klassiskt smörgåsbord på Hotell Horn i Malmö. Visst, även jag kan erkänna att beskrivningarna nästan blir vulgära i sin övergubbighet men alla mina 20-30 genomläsningar av inledningen har resulterat i att snålvattnet rinner till och i mitt tycke var Piraten en mästare på att beskriva mat. Även den fattige och skuldsatte lundastudenten Herman Lange i Tre terminer äter alldeles fantastisk mat. Att förkovra sig i Piratens böcker är ett krav för den matintresserade.
Så där sitter du under din björk, med en iskall porskryddad snaps och en lite mörkare lageröl. Vad ligger på dina tallrikar (japp, plural, alltid plural!)? Låt mig komma med två fina förslag.
Här kommer två väldigt lättlagade sommarluncher. När det blir så här lättlagat så blir det nästan ännu viktigare att du ser till att köpa bra grejer och tänka på detaljerna. Matjessillen är ju knappt ens ett recept och absolut inget nytt under solen, men ibland behöver vi nog till mans påminnas om hur gott det är.
Den här maten serveras för övrigt med fördel till lunch på midsommar.
Till båda rätterna används brynt smör eller ghee. Hur gör man det på bästa sätt? Läs Lisas utmärkta text på ämnet.
Psst, jag brukar kalla ghee för brynt smör och jag vet egentligen inte skillnaden, berätta inte för någon.