Sommarsallad under marängtäcke
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8215","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"188","height":"250"}}]]
Till slut kunde jag inte hålla fingrarna bort från de två utslagna fläderklasarna på busken nära hemmet. Allt annat fanns hemma när vi behövde en lätt efterrätt efter middagen. Resultatet - helt ihopslängt på en höft - blev oväntat gott.
Isvinet i receptet är av det mer ovanliga röda slaget, inköpt på en semesterresa i Kanada. Det är inte så alkoholstarkt och har tydliga drag av sommarfrukt. Används ett mer kraftigt dessertvin gissar jag att det kan behöva spädas lite för att inte slå ihjäl de andra smakerna.
Sommarsallad under marängtäcke
Receptmakare: malin sandström
Portioner: 4 små
Tid: drygt 20 minuter förberedelse, 1 timme i kylskåp
- 250 g jordgubbar
- 2 stora, fullt utslagna fläderblomklasar
- 6 basilikablad
- 1 krm vaniljpulver
- 1 krm ancho chili
- 2-3 msk rött isvin (eller annat rött dessertvin)
- (1 msk socker, eller efter smak)
- 1 äggvita + 2 msk socker
- Skär jordgubbarna i små tärningar och lägg i en skål.
- Plocka loss fläderblommorna från sina stjälkar och klipp basilikabladen i smala strimlor.
- Blanda blommor, bladstrimlor, vaniljpulver och chili med jordgubbstärningarna.
- Häll över dessertvinet. Smaka av salladen och söta vid behov. Ställ att dra minst en timme.
- Vispa äggvitan och sockret till marängsmet (dvs, hårt skum).
- Fördela salladen i värmetåliga portionsskålar och täck med marängsmet. Grädda i ugnen på hög temperatur tills ytan på marängen fått ordentligt med färg. Passa noga - det går fort! (I 275 grader tog det mindre än en minut. Nästa gång ska jag prova lite lägre temperatur.)