Stjärnorna bakom Esperanto startar sushirestaurangen "Råkultur"
Hade det på känn när jag såg gnistan i Sayan Isakssons ögon medan han knådade krabbmakis för ett gemensamt Gourmetjobb nyligen. Nu bekräftar han mina misstankar. Tillsammans med Esperantos restaurangchef Daniel Pettersson öppnar han 3 mars en sushirestaurang vid namn “Råkultur” med 40 sittplatser, just våningen under Esperanto på Kungsstensgatan 2 i Stockholm. Med ägarnas michelinstjärna i bagaget ställs förväntningarna naturligtvis betydligt högre än för vanliga svennesushihak.
Kommer “Råkultur” att skilja sig från andra sushirestauranger?
- Ja
Hur?
- Vi kommer att lyfta in en hel del fantastiska, förbisedda nordiska fiskar och skaldjur på menyn... till exempel piggvar och andra plattfiskar, makrill, sik eller röding... och som gäst ska man verkligen känna av de svenska säsongerna i menyn... tror inte någon sushirestaurang har gjort det tidigare.
Kommer sushin att vara lika experimentell som rätterna på Esperanto?
- Nej, men vi kommer att ta med oss tänk och rutiner från Esperanto när det gäller kvaliteten på råvarorna... och besattheten av finess i detaljer.
Finess?
Ja, till exempel att hitta den perfekta balansen mellan vinäger och salt i riset, bättre kvaliteter på soja, miso eller att vi kommer att ha en mycket omfattande meny av fin-teer från In The Mood For Tea, som passar fantastiskt bra till sushi.
Blir det Esperantopriser?
- Njaee... ungefär som andra sushirestauranger i Stockholm, men den som vill kommer att hitta en hel del exklusivare godsaker än så.
Peppen är som sagt hög. Ska Sverige få sin första riktiga sushirestaurang?
Kommentarer
Blir det maskeringskrabba på menyn, tro?
Låt oss hoppas på det, Peter! Rå maskeringskrabbsrom kan vara något av det godaste jag smakat. Men den är lite meckig att få tag på.
Sidor