Supervin?
För ett tag sedan blev jag lite full i skratt när jag såg att någon smart rubriksättare på SvD basunerade ut att "Supervin förlänger livet - Hälsonyttan av att dricka vin har länge diskuterats. Senast i raden av nyheter är "supervinet" - vinet som ökar din livslängd."
Kinesiska forskare har visserligen tagit fram en genmodifierad druva som producerar mer än fem gånger mer resveratrol än innan, och vill enligt SvD göra vin på den. Men jag tror det är rätt långt kvar till ett "supervin".
Den modifierade druvan har fått en gen från ett vilt kinesiskt vin, en variant av enzymet stilbensyntas (som triggar produktionen av resveratrol). Resultatet beskrivs i artikeln i den vetenskapliga tidskriften Plant Cell, Tissue and Organ Culture. Ett vackert litet exempel på parasitbekämpning, som säkert blir mer acceptabelt i de flestas ögon eftersom det rör sig om ett ämne som ses som hälsosamt. För människan, iallafall, om än inte för svampen.
Blir det något supervin då? Vägen från testodling av druva till kommersiell vinproduktion av något som är drickbart är trots allt ganska lång, och några belägg för att en sex gånger högre halt av resveratrol verkligen märkbart förlänger livet (i de måttliga doser vin som är hälsosamma) tror jag knappast att det finns.
Dessutom är det oklart hur stor mängd extra resveratrol som verkligen hamnar i vinet, och hur gott det blir (antioxidanter är oftast beska). Olika fermenteringstekniker påverkar mängden antioxidanter i det slutliga vinet. Druvan ifråga, Thompson Seedless, är inte precis en högt ansedd druva i vinvärlden utan används mest som bas i billigare viner. Framför allt används den till vitt vin - dvs, man tar bort skalen innan man fermenterar - och eftersom resveratrol mest finns i skalen så blir det då ganska poänglöst med ett vitt supervin. I fråga om antioxidantinnehåll slås vitt vin ut av vilket rödvin som helst, och av druvjuice.
Nej, vill man dricka "supervin" är det bättre antagligen bättre att leta upp vin (eller portvin) gjort på muscadine-druvor, som är berömda för sitt höga innehåll av resveratrol. Upp till fem gånger mer än i vanligt rödvin.
Men vänta nu, låter inte det där namnet bekant? Thompson Seedless är en vanlig ätdruva som du säkert provat någon gång. Vanliga russin är praktiskt taget uteslutande torkade Thompson Seedless. Så varför inte göra russin av druvorna, superrussin? Men det ger förstås inte lika bra rubriker.
Korspostat till Vetenskapsnytt.
Kommentarer
Intressant!
Jag gillar speciellt hur du lyckades få in ordet "stilbensyntas" strax under bilden av ett enklare stilleben.
Rent (o)lycksfall i arbetet, faktiskt. Ibland ska man ha tur :)
(På engelska heter det för övrigt "stilbene synthase"; jag tror att stilbensyntas är den korrekta översättningen. Svenska namn på enzym etc är helt hopplöst, åtminstone när det gäller lite mer ovanliga sådana)
Var det bara jag som de 5 första gångerna ordet dök upp läste "Suparvin" och inte fattade vad det hade med nyttigheter att göra?
ella: nu känner jag mig väldigt
forskarinkröktforskaraktig som inte alls tänkte i de banorna. :-)Men det är svårt att sluta när man väl börjar...
Sidor