Surdegsguden
Från ovan hör jag en röst, hög och klar. Den säger såhär:
– Du ska inte ge upp Lotta. Om du använt samma mjöl till alla dina misslyckanden så föreslår jag att du köper en ny påse, Änglamark, Saltå kvarn eller Axa:s ekologiska tycker jag brukar vara bra allihop. Och så kan du om du vill testa den här enkla metoden att starta surdegen, http://paindemartin.blogspot.com/2010/03/en-enklare-surdeg.html När du fått fart på den hojtar du till så ska du få knäckerecept. (Får jag förresten ha din tomatsås i min nya bok också? Du ska få en bok sen såklart, tror du kommer gilla den, allt är enklare i den.)
Lyss till denna fina människa/surdegsgudom! Nu kliver han in och löser det här för mig. Kanske kommer det här gå vägen i alla fall? Eller som Johan Sörberg, en annan karl som också kan bröd, formulerade det: "Någonstans där ute finns det ett bröd som du kan baka Lotta!"
Och naturligtvis är det så. Det som händer nu är att jag river fram en burk ur gömmorna, diskar den med vatten only, blandar till en häxa efter Martins instruktioner fast rågsur på Änglamarks grova rågmjöl. Om fyra dagar återkommer jag med en rapport. Ska vi säga så?
PS. Martin – man kan inte äga en tomatsås. Man har den bara till låns av sina barn. Det är en ära att dela den med dig. DS.
Kommentarer
Jag vet. Jag har precis gjort en! Kommer upp om en stund.
Tack så mycket! Den såsen är perfekt som topping på pizzan.
Tack Anna!
Varsågod Uffe:
Den minimalistiska tomatsåsen:
5 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 burkar tomat, helst Muttis körsbärstomater
2 tsk honung
½ tsk havssalt
½ – 1 msk balsamvinäger
nymalen svartpepparkvarnen
Använd en lite större kastrull. Hacka vitlöken fint och fräs i oljan på medelhög temperatur. Titta på vitlöken där den fräser. När den börjar få gyllenbrun färg, tillsätt tomaterna.
I min värld är en tomatsås slät utan stora tomatklumpar. Antingen krossar du tomaterna i handen innan du tillsätter, eller så kör du ner din stavmixer rätt ner i kastrullen och hoppas på det bästa (det borde gå bra om du följt mitt råd med en storlek större kastrull). Tillsätt honung, salt, peppar och balsamvinägern – ta lite i sänder och smaka av längs vägen – vinägern skall ge såsen extra syra men börjar allt smaka balsamvinäger har du tagit för mycket.
Låt puttra några minuter. Servera till pasta eller använd i din matlagning.
Lotta, du kommer att lyckas!
Ett tips bara: ta i pyttelite jäst också i degen. Även om det inte är helt renlärigt att göra så så blir det mycket roligare.
Detta har jag f ö lärt mig i Johan Sörbergs utmärkta brödbok. När jag kan referera till honom så känns det plötsligt så rätt. Annars hade jag nog inte vågat skriva det här.
Vart hittar man den där tomatsåsen?
Paula, I hear you! Den står och solar sig lite för att få upp värmen nu men åker in i ett varmt skåp i eftermiddag. Man har ju även en känsla av att jästsvampar växer bättre i mörker.
Det är med appeal som med vitlök – vilken sort man har spelar inte så jättestor roll – huvudsaken är att man har någon alls.
Aragorn, det kunde varit värre. Christian Olsson har jag hört, den elake doktorn i Vita lögner också. Jag har en viss slusk appeal tydligen. Så länge jag inte liknar makka pakka eller Runar får jag vara nöjd.
Får jag vara svampjesus då? Fast jag är nog mer ogudlig av mig. Svampjudas kanske?
Du kan få vara Aragorn.
Min surdegsgrund efter Martins "recept" står nu och frodas i kylen, Dock tog det mig betydligt mer än fyra dar att få den att komma igång ordentligt, jag tror att största skillnaden blev när jag flyttade in den i ett skåp. Så mitt råd är tålamod och ett skåp ;)
Paula
Sidor