2010-06-17 av Lotta Lundgren
Surdegsupdate
Det var i förrgår kväll jag blandade till min surdegsstart enligt Surdegsmartins instruktioner. Först fick den gråa lilla slatten stå i fönstret för att komma upp i temperatur, sedan åkte den enligt ett läsartips in i ett varmt skåp. Eller ja, en varm klädkammare om sanningen nu ska fram, det är det varmaste skåp jag har hemma hos mig. Ikväll är det dags att göra något mer med den, minns ej vad, förmodligen något med mjöl och vatten och röra och skåp.
Jag sniffade lite på det där som är redan nu. Det luktar redan mycket otrevligt. Man kan fortfarande ana en basnot av råg men över det svävar en unken doft av ruttna rotfrukter och gamla kalsonger. Jag antar att detta är ett gott tecken.
Kommentarer
Hoppa över surdegen. Baka med poolish (fördeg) istället. Några deciliter vatten, lika mycket mjöl och några gram jäst. Rör ihop och låt stå över dagen/natten. Bubblar dödsskönt i bunken! Lite enklare, lika surt...
Friskt vågat! Hurra för dig!
Jag har provat dina expresspizzor ikväll, men på tunnbröd (det enda som fanns i lanthandeln). Det blev supergott! Stort tack
Sebbe har rätt en polish är snabbt och enkelt och brukar ge bra baguetter.
Lotta - inte i med något mer i degen nu. Låt den surna först och mata den sedan!
det enda du ska göra med degen de första dagarna är att röra om i den, få ned lite luft i den.
Visst, lite mer mjöl/vatten förstör den inte.
Jag sätter surdeg i en glasburk på golvvärmen i badrummet. Det har gått bra flera gånger. Man får dock passa sig för att ungarna hittar burken och får för sig att leka med innehållet!
Mycket spännande det här. Lycka till!
Fast det är ju också lite typiskt för män, att det ska vara lite motstånd för att det ska vara intressant.
Smulpaj någon? Nä tjejer, jag skulle inte tro det.
Lotta: Det enda argumentet mot detta är väl att du säkerligen kan få likadana, nästan, bröd med vanlig jäst. Men för bakning generellt kan det kanske stämma.
Den videon är bra rolig.
Hahahahaha! Se där, vilket handlag!
Med detta får min teori om surdeg och jättebröst nog sägas vara bevisad. Då vet vi det. Rart på något sätt.
Jag tror på Lottas första teori, och anledningen är att jag just såg det här klippet från Sebastien Boudet.. Det är liksom ingen tvekan..
Då är det bara att hänga med här Hanna. Ett sista försök kan det väl vara värt?
Ny surdegsteori: Killar gillar surdegar för att de inte kan föda barn. Äntligen kan man sätta ett liv till världen utan att behöva fjäska med ett tjostande fruntimmer i nio månader! Och bäst av allt – man kan förvara det lilla livet i kylskåpet och behöver bara mata det en gång i veckan. Och så får man äta mycket mackor också.
Jag har en gång försökt hoppa på surdegståget, och degstackarn blev nog sur och fin, jag kom mig bara aldrig för att baka själva brödet, alla recept verkar kräva så hysteriskt mycket knådning och jag har ingen degmaskin. Nu blir jag nästan lite sugen på att försöka igen, knäckebröd är ju jättekul att baka.
Luktar det lite spya är du på rätt väg.
Varför gillar killar surdegsbakning? Det är inte en tutt-ersättning i alla fall, surdegar är bara klet och smet. Status, skulle jag tro. Vem vill inte ha en kille med ett par surdegskulturer i kylen? Surdegen är de nya etsningarna.
Lite oroväckande att du vet hur gamla kalsonger luktar :)
Lisa, tanken är ju oerhört frestande. Vi pratar ju om ett oerhört dramatiskt förlopp här.
Anders, näsor och munnar är till för att användas, varför skulle de annars ha fått en så central placering?
Kan du inte installera en webcam så att vi får följa förloppet?
Jag vet verkligen inte varför killar gillar att baka. Kanske för att de gillar att äta mackor. Kanske för att knådandet av en stor deg påminner lite, lite om att knåda ett jättestort bröst. Kanske för att de läst i tidningar att det är sådant riktiga karlar gör nu för tiden.
Personligen tror jag att nästa stora mansaktivitet blir att bygga egna hembränningsapparater och i dem göra sin egen sprit. På råg förstås, så att det inte blir för enkelt.
De är för härliga, männen. Det har jag alltid tyckt.
när jag startade min surdeg fick den bo i ugnen med bara lampan på, då blir det lagom varmt. inte glömma att ta ut den innan ugnen sätts på på riktigt... i skåp ovanför kylskåp kan det bli lite varmare också.
Ha, ha! Luktar gammal kalsong! Är det därför det har blivit så populärt bland killar att baka surdeg?!
Tack för en fin blogg och goda recept.
Det känns som att det är mycket som står på spel här – du får helt enkelt inte misslyckas! Jag ska laga min cykel idag, sen ska jag komma och hjälpa dig om du kör fast. Vi kan väl vara överens om att du ska ha ett fint surdegsbröd bakat innan midsommar? Ja, en målbild, sånt hjälper ju!
Det är lugnt – det känns som om det är åtminstone 20 personer som hejar på den här lilla surdegsklatten – och det verkar hjälpa! Rörde ner en matsked rågmjöl igår och idag – en stadig doft av svettig gympasko och sura uppstötningar. Han lever!
Jag kallar honom Ronny.
Nix, nu satsar jag på detta med rågsur. Om den går åt skogen är jag redo för en ny relation tidigast om ett halvår.
Jag tror killar gillar surdeg för att de tror att det är en ingenjörskonst: 3 gram hit, 17 minuter dit, 98 graders innetemperatur – exakta mått och tider. Herregud, min mamma berättade hur man bakade surdegsbröd hemma i Finland när hon var barn: Degresterna fick torka in i tråget och nästa gång man skulle baka hällde man varmt vatten i tråget och sen på med mjöl, det fungerade hur bra som helst. Och knåda gjorde man för hand och brödet bakades i stenugn utan någon timer eller termometer. Men då var det ju kvinnor som bakade och ansågs inte det minsta märkvärdigt. ; – )
Jag tror att det är grammen hit och temperaturerna dit som ställer till det.
fast i mitt fall fick jag aldrig ens fart på surdegsstarten. Det var väl för rent och svalt hemma hos mig.
Jaja. Vi får se.
Bara ett tips: jag tyckte det var mycket lättare att lyckas med vetesurdeg när jag började. Och för att få fart på den: låt burken få en halvtimmes riktigt varmt fotbad två gånger om dagen och rör om, då garanterar jag att den tar sig jättesnabbt. Hett vatten ur kranen bara. Bubbelibubb!
Oj! Det där var ett nytt trick! Tack!
Sidor