Sushi XO
Lyckan ler mot mig. Ett sushiställe har öppnat i Stuvsta, där jag bor. Och provätningen slog de vildaste förväntningarna!
Den lilla avhämtningsbutiken som öppnade häromveckan heter 66 kvadrat och ser mer ut som foajén till ett spa än som en avhämtningskrog. I kedjans andra filial, i Fruängen, har sittplatser. Men det har man struntat i Stuvsta, utan har istället ett större kök där man kreerar sina goda och härligt mjälla sushisar. Dessa var alltså med beröm godkända. Fiskskivorna var mjuka och ändå inte slafsiga, risets perfekt kokt med en härlig lätt syrlighet och varje variant var lite extra fixad. Laxbitarna var överströdda med lite gräslök, en halstrad laxvariant serverades men en liten dos majonnäs och en särskild bläckfiskvariant hade en härlig rostad sesamsmak. Det var helt enkelt mat med extraordinär omsorg, samtidigt som man inte trixade till det för mycket. 66 kvadrat rekommenderas å det varmaste.
Bilden på den vanliga sushi-firren Red snapper är från Freshwater and Marine Image Bank.
Kommentarer
Oj, på min mentala karta var Loffes grill den kulinariska höjdpunkten. Uppenbarligen har något hänt i Stuvsta. Undrar om Flott-Otto finns kvar – det var vad det andra matstället som fanns att tillgå kallades i folkmun.
Tror att de är dags att återvända...
HAr dom red snapper?! I såna fall drar jag med dig dit ;)
Jag jobbade i Stuvsta en gång. Hade gärna bott där också men det var bostadsbrist av bara tusan och det var dyrt att bo och köpa nåt i stuvsta.
Jag blir sååå hungrig!Åt jättegod sushi som min svägerska köpte i Fruängen,synd bara att det är 45 mil både till svägerskan och Sushin!
Red snapper är ju inte med på WWFs rödlistor, men jag har sett både uppgifter om miljörisker och om att man förbättrat fisket så att bara större exemplar fånngas. Men det är klart vill man vara riktigt säker så kan man ju strunta i snappern. Problemet är ju att även lax i Sverige kan ha dåliga miljökonsekvenser, liksom räkor etc.
Jag tillhör dem som tycker att staten och handeln fegar ur och låter oss konsumenter bära fiskhuvudet i alltför hög grad. Bannlys hotade fiskar från kommerstiellt användande, istället för att hänvisa till att konsumenterna ska behöva läsa drösvis med litteratur för att veta vad de ska köpa.
Men innan politikerna får mod till detta får vi som handlar försöka göra vårt bästa, förstås.
Jag äter inte lax när jag bor i Thailand och jag äter inte redsnapper här hemma i Sverige.
Lager
Inte red snapper, men tydligen pangasius (hajmal)enligt Ditt eget inlägg om Gaeng Som av 07-02-13.
Vad är skillnaden? Är det för att hajmalen är odlad?
Vad jag efterlyser i Göteborg är råris-sushi. Varför denna rådande brist på något så gott?!
Jens - jag har sett färsk redsnapper på isdisken hemma i Sverige.
Det varma havets influgna fiskar är inte speciellt roliga i munnen, fiskade för någon vecka sedan. De är inte ens roliga i under solen heller, dygnsgamla. Jag går inte efter listor om utrotningshot, jag går efter smak.
Örjan - hajmalen i vårt kök var ett prov att vara hjälpligt autentiska när vi lagade en speciell rätt.
Har man kalla havets fiskar att tillgå så kan korallrevet aldrig konkurrera.
I kvalitet är det som att jämföra snabbvuxen danmarksgran som man kan trycka en tretumsspik genom med handen och en gotlandsfur där spiken kröker sig om än man så slår med slägga.
Sidor