Taffelhjältar: Taylor & Jones, korvstoppare
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9084","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"210","height":"316","alt":""}}]]Det blåser regn rakt in i mina ögon när jag tar klivet upp på Hantverkargatan med en stor kasse i ena handen. Ändå lyser jag nog en smula.
— Har de några bra grejer därinne då?
Den stilige äldre mannen har med sin mörkgröna yllerock och sitt uppspända paraply rimligare skydd mot vädret än jag. Ändå hörs han inte i blåsten. Han kommer närmare och upprepar frågan.
— Är det bra därinne då?
Jag nickar. Ler. Vet först inte var jag ska börja.
— Det är helt fantastiskt. Åtminstone om man gillar bra korv.
— Och det gör man ju, svarar han.
Jo. Det gör man ju.
Det var i kärleken till korven som alltihop började. För David Taylor och Gareth Jones alltså, som driver det lilla engelska slakteriet Taylors & Jones i en källare på Kungsholmen. Taylor gjorde korv och Jones köpte. Gareth Jones ägde och drev tidigare två Texas Longhorn-restauranger medan David Taylor, slaktaren, levererade korv till restauranger och privatpersoner i både Stockholm och Göteborg. Så en dag satte de sig ner och diskuterade saken. Hur bra vore det inte att ha sin alldeles egen korvaffär?
Det blev inte bara korv förstås. I den lilla källarlokalen bjuds också engelskt styckat kött, däribland det som på svenska kallas kotlettbacon, egentillverkad black pudding, haggis, steak & kidney-pajer, engelska ostar. Ja, på en hylla hittar man till och med Marmite-pulver, gravy granules (alltså speciellt engelska buljongkulor), PG Tips tepåsar och annat som man sannolikt antingen måste vara uppfödd på eller en sällsamt engagerad kulinarisk anglofil för att uppskatta till fullo. Hela Taylors & Jones är lite som om Nigel Slaters Eating for England plötsligt tagit kroppslig form av kött och nostalgiska småkakor framför ens ögon. Från och med nästa vecka kommer de förresten att ha både scones och soda bread på fredagar och lördagar.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9085","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"165","height":"196","alt":""}}]]Bara brittnostalgi skulle emellertid knappast bära de stora investeringar i kylrum och liknande som krävs för att uppfylla kraven från miljö- och hälsoskyddsmyndigheterna. Men David Taylors korvar och Gareth Jones köttpajer lever inte på svunna lagrar. De är helt enkelt bättre än allting annat i samma genre som jag smakat i Sverige. Och jag återkommer till korven. Taylor själv är kanske mer stolt över den vackra rostbiffen på ben med tjock fettkappa som han kan fixa om man bara frågar ett par dagar i förväg.
— Och vänta bara till grillsäsongen kommer, om folk bara kommer hit så kommer de aldrig mer äta flintastek. Han visar på burgare på fläsk och äpple eller små köttspett med kinesiskt inspirerad stjärnanismarinad.
Han har onekligen bra kött. Men bra kött finns på många ställen. 60 olika sorters korv, med 80 procent kött och inga konstiga tillsatser, det finns ingen annanstans. Klassiska engelska korvar, som cumberlandkorv på fläsk eller traditionell frukostkorv på nötkött blandas med egna varianter som fläskkorven med vitlök och purjolök, eller den med katrinplommon och konjak. Kycklingkorven kan bli lite torr eftersom den är ännu magrare än de cirka sex fettprocent som är normen för resten av korvarna Men om man bara steker i lite olja på låg värme är det problemet avvärjt.
— Hur går det då? frågar jag, lätt orolig över det dödsföraktande i att erbjuda snikna svenska konsumenter sådan säregen kvalitet.
Men mina fördomar visar sig vara just fördomar. De har inte satt in en enda annons och ändå går affärerna strålande. Det ringde en kille från Linköping och ville ha fem kilo korv. Helt spontant, för att han hört talas om affären. De levererar fortfarande själva till Göteborg och om någon vill beställa och ligger hyfsat på vägen fixar de hemleverans. Även för privatpersoner. Linköpingskillen vet ännu inte vilken tur han har.
Hur coolt är korv? Vilka andra ställen erbjuder fina vurrar i Sverige? Hur stoppar just du din korv och vad serverar du till? Kokettera med korvkunskaper i vår diskussion.