Anna frilansar som matskribent och receptmakare. Grunnar mycket på råvaror, sorter, tendenser och annat. Har svårt att hålla sig till traditionella recept, det slinker gärna in influenser från olika håll. Håller höns och samlar allt ätbart inom ramen för allemansrätten. Lagar gärna mat med det som finns inom räckhåll och driver anti-matsvinnprojektet Resurskocken.
Drömmer du också om att ha egna höns i trädgården? Om att kunna gå ut och plocka in nyvärpta ägg som du direkt kan använda i matlagningen? Det gjorde matskribenten Anna Billing.
Kommentarer
Olivia (http://www.oliviaeko.se) gör grym havtornssaft för alla latmaskar som är rädda om fingertopparna. Rekommenderas!
Jag har plockat på Gotland. Svor sjutton över de där jäkla bären. Vi kom inte så långt. Det blev lite marmelad fast rätt gott ändå. Vi köpte färdig på mataffär sedan. Jag tål inte apelsiner, havtorn var inga problem men i termer av c-vitaminer förut heller. Jag har aldrig varit i närheten av skörbjugg.
Jamen vad fint! Jag lägger bara grenarna i frysen alltså! Finfint, så blir det kanske lite fler bär en dag. Dom få jag hade från försöksturen krossade jag med ganska mycket socker och blandade i det mesta medan det fanns något kvar. Väldigt trevligt i rivna morötter...
Det går ju bra att klippa av grenarna och frysa (om man har egna buskar), men då bör man också redan hösten innan ha bundit ner de grenar som skall ge frukt nästa år. Denna metod kallas "arching", och leder till att busken tvingas bilda nya skott. Det är nödvändigt om man vill skörda varje år genom att beskära, eftersom de endast ger frukt på fjolårsskotten .
Kirsten Jensen har skrivit en fin sammanfattning om havtornsodling:
http://www.o.lst.se/NR/rdonlyres/C64B1097-5D8C-4791-9094-F318D2B0AE67/29...
Jag har hittat torkade havtorn på Cajsa Warg, suveräna till yoghurt och hemgjord granola:
http://hushallsassistenten.blogspot.com/2008/03/heddas-granola.html
Fem små hus i Gamla Stan, tidigt 90-tal - första besöket på lyxkrog med kärestan. Skaldjur, vildfågel - men efterrätten minns jag än. Havtornssorbet. Så utsökt gott att jag sedan dess är fast i gourmet-träsket för alltid.
Måste bekänna att jag går och fantiserar om en klick rårörda havtorn till en kolapaj av ngt slag. Om man nu har bemödat sig att plocka bären själv kanske man kan köpa en färdig bit på Olof Viktors...
Hei og hallo fra Oslo! Jeg må bare få fortelle at jeg fikk lagt hendene på en kilo havtorn etter en matfestival i Oslo i helgen, og nå har jeg laget din havtornssylt med morot och rosmarin. Sylten står til avkjøling nå, og jeg håper at den stivner nok. Den både lukter og smaker himmelsk allerede nå, så jeg gleder meg til å prøvesmake når den er ferdig...
Gjorde en helt fantastiskt god semifreddo på rårörda havtorn och rostade hasselnötter. Serverade den med fudge. Kola och havtorn var helfint tillsammans. Jag tycker att havtorn påminner med om passionsfrukt än apelsin.
Kan villigt föreställa mig att havtorn och kola är gott ihop. Patisseriet i Lund säljer en havtornscheesecake just nu som heller inte går av för hackor!
Mer info om havtornsodling/skörd/utrustning
http://chaos.bibul.slu.se/sll/lst_o_lan/utan_serietitel_lst_o_lan/UST05-...
Jättefint, tack Örjan!
Torkade havtorn går även att handla på nätet. Smaskens torkade havtornsbär hittar man här. Det går att använda bären även i brödbak.
http://www.houseoftea.se/havtorn-70-gram/product_info.php/products_id/214
Stor buske?
Aktuellt att köpa havtornspress?
http://www.vipeoy.com/svenska.php?sivu=pressar
Som tur är så köpte jag 4 honor och en hane utan törnen...detta året är den smockfull av bär, är sååå glad! jag köpte mina här! http://www.plantajemtlandica.se
Sidor