2013-01-15 av Margit Richert
Tofuburgare? Tofuburgare.
Nä, hörrrni? Bilden talar för sig själv och jag har ingenting att skriva idag ändå.
Tofuburgare med sojapicklad vitlöksgurka, sesammajo och sichuanpepparketchup
Receptmakare: MArgit Richert
Portioner: 4
Tid: några timmar
Stefans potato rolls är godaste hamburgerbröden jag gjort själv. Fast Manitoba Cream använder jag inte, vetemjöl special fungerar jättebra.
- Burgarna:
- 350 g extra firm tofu
- 100 g orostade cashewnötter
- 1 äggvita
- 1 dl panko
- 1/2 dl kinesisk fermenterad sojabönssås
- 1 tsk five spice
- Sojapicklad gurka:
- 1 gurka
- 1 msk socker
- 1 msk risvinäger
- 1 msk ljus soja
- 1 hackad vitlöksklyfta
- lite smulad torkad chili
- Sichuanpepparketchup:
- 1/2 dl ketchup
- 2 tsk hela sichuanpepparkorn
- 2-3 torkade chili beroende på sort och styrka
- sesammajonnäs:
- 1 äggula
- en nypa salt
- 1 tsk senap
- 2 tsk risvinäger
- 1 dl neutral olja
- 2 msk rostad sesamolja
- Tillbehör:
- strimlad salladslök
- strimlad sallad om man är sådan
- hamburgerbröd
- Skiva tofun på längden i 4 bitar. Lägg på ett fat och frys 2 timmar. Tina sedan tofubitarna mellan hushållspapper och pressa sedan försiktigt ut överflödig vätska. Smula sedan tofun med händerna.
- ( Det som händer här är att iskristallerna som bildas under infrysningen spränger tofustrukturen vilket gör att du får en mindre fuktig, smulig tofu som är en väldigt bra burgarbas.)
- Mal cashewnötterna i mandelkvarn eller matberedare eller banka sönder dem ordentligt med mortel.
- Blanda alla ingredienserna till burgarna. Verkar smeten lös, ha i mer panko. Forma burgare med lätt fuktade händer och stek i neutral olja på låg värme 7-8 minuter per sida. De håller ihop bra, men var lite försiktig när du vänder dem likväl.
- Skär gurkan i femkronetjocka skivor. Lägg dem i en skål med övriga ingredienser, blanda om och lägg ett litet fat över. Ställ på något tungt, typ en mortel. Låt stå minst 30 minuter.
- Rosta den torkade sichuanpepparn och chilin i en panna tills det börjar dofta aromatiskt. Stöt dem i mortel och blanda med ketchupen.
- Gör majonnäsen som man plägar: Blanda äggula, salt, senap och vinäger och vispa ned oljan först droppvis, sedan i större klunkar. Smaka av med mer salt och vinäger om det behövs.
- Montera burgarna: Rosta bröden, kladda på lite majonnäs och sichuanpepparketchup. Ev sallad, salladslök, en rejäl driva gurka. Hugg in.
Kommentarer
Den där majonäsen. Och den där ketchupen. Jag vill bara hem och äta.
^ What she said.
Tack båda! Det blev faktiskt en av de bästa vegoburgare jag gjort.
Låter sanslöst gott, jag måste ju testa *hooked on tofu*. Men om en är allergisk mot nötter, vad kan cashewnötterna bytas mot?
Vanligtvis är man ju inte allergisk mot riktigt allt som brukar kallas för nötter i folkmun, så eftersom jag inte vet riktigt hur allergisk du är och mot vilka nötter och frön så är det svårt att svara på. De är mest med för att ge lite fett i burgaren, det har jag märkt gör dem bättre. Kokosflingor kanske, malt solrosfrö? Jag har egentligen inget bra svar. Känns burgaren alldeles flr lös utan nötter, så tillsätt lite mer panko.
Sidor