2012-09-22 av Margit Richert
Tröstmat: Cream of corn-soppa med bacon och kantareller
Det är mycket sorg i min närhet just nu. Människor dör, människor håller på att dö, människor bryter upp, människor hanterar konsekvenser av beslut.
Jag hanterar också, och jag gör det på det enda sätt jag vet. Jag lagar mat. Snäll mat som värmer inifrån och ut och skapar en liten strimma solgult hopp även där det är som mörkast.
Cream of cornsoppa med bacon och kantareller
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 40 minuter
Enkelt, värmande och hoppingivande.
- 1 stor gul lök
- smör
- 3 färska majskolvar
- 4 dl bra hönsbuljong
- 1 1/2 dl grädde
- 1/2 pressad citron
- salt, svartpeppar
- två rejäla nävar kantareller
- 1 paket bacon
- färsk timjan
- Tunnstrimla löken och stek den långsamt karamelliserad i en rejäl klick smör. Det tar en halvtimme och är det enda som tar tid. Kompromissa inte med detta steg.
- Ta en riktigt vass kniv och dina majskolvar och skär de yttersta topparna av majskornen. Kassera. Detta skvätter överallt och värre kommer det bli.
- Ta din vassa kniv och skrapa ut innanmätet ur majsen ned i en kastrull. Det kommer bli gulprickigt överallt, men det är det värt.
- Nu har du cream of corn. Grattis. Detta är något av det mest trygga som finns och borde säljas på recept till alla ångestdrabbade.
- Tillsätt hönsbuljong, den karamelliserade löken och grädde. Ge allt ett uppkok och låt sjuda några minuter. Fem räcker.
- Mixa slätt. Smaka av med salt, peppar och citron.
- Under tiden du gör allt det här har du givetvis fräst sönderrivna kantareller och bacon skuren i småbitar i en klick smör i samma panna som du tidigare fräste löken i. Detta toppar du soppan med tillsammans med en ruska timjan.
- Ät och gråt om du behöver.
Kommentarer
Comfort food.
<3
Tack för inspiration! Även om det enda som blev kvar av ursprungsreceptet var löken, citronen och cream of corn (övrigt ersattes med galangal, kokosmjölk, massa vit miso och hårdstekt quorn-i-hoisinsås), så ger jag dig all credd för den väldigt behagliga comfort-food känslan i min mage.
G: Jag älskar när folk vidareutvecklar mina recept! Just quorn väljer jag att förhålla mig mycket, mycket skeptisk till, men to each hens own. :)
Sidor