Det här blir min första bloggpost på Taffel och det kanske är på sin plats med en presentation. Jag misstänker att flera av er som läser har hittat hit från min gamla blogg Bara Riktig Mat och för er behövs det ingen vidare presentation, ni har sett mig svära förr och dyka ner i obskyra aspekter av emulgeringsmedel och fan vet allt. Så presentationen får vara riktad till er andra.
Min gamla blogg har jag haft i tre år och jag har mest publicerat recept. Jag gick nyligen igenom de nästan 500 posterna och kunde konstatera att jag helt klart är mest förtjust i asiatisk och amerikansk mat, när säsongen tillåter blir det också en del grillat. Som förhållandevis nybliven jägare har jag också ett väldigt stort intresse för viltkött så räkna även med det.
För att få en liten känsla av vad jag skriver om så rekommenderar jag följande poster:
Min klart mest besökta bloggpost är en om skärbrädor.
Jag har också skrivit en hel del om sous vide. Här är avslutande posten i en serie där jag försökte gå lite djupare in på ämnet. De första posterna hittar ni i länkarna.
Jag gillar mexikanskt, vietnamesiskt, amerikanskt-kinesiskt, thailändskt och det mesta annat. Bara det tar lång tid och är lite småtrassligt.
Jag skrev också en väldigt teoretisk bloggpost om hur man kokar bort alkohol, eller snarare hur man aldrig kan göra det.
Mitt första recept här på Taffel representerar också rätt så bra vad jag är för matmänniska. Inom mig finns det bonde som vill ut. Givetvis en rätt så jävla sopig bonde som inte vet ett smack om djurskötsel och sånt. Ni vana djurägare har all rätt att fnysa åt mig. Jag gillar i alla fall tanken på delvis självhushållning och min (inte speciellt) hemliga dröm är att få flytta ut till sommarstugan, skaffa får och höns och komplettera skafferiet med en hel del odlingar och jakt. Där är jag inte än så jag får nöja mig med det som bjuds och vara lite fuskbonde emellanåt.
För några veckor sedan bjöds det tupp. En bekant till en granne i stugan skulle göra sig av med några tuppar och vanligtvis brukar de kastas bort efter avlivning men jag blev tillfrågad om jag ville ha dem. Jag fick åka dit, avliva dem och sedan ta hem dem. Jag har tagit reda på fågel förr men aldrig tupp eller höna och guiden här blev en utmärkt hjälp. Det var inte speciellt svårt och får jag bara göra det ett par gånger till så kommer jag nog få upp hastigheten lite också. Självklart ska man äta upp uttjänta värphöns och ungtuppar.
Det florerar en massa recept på långkokt kyckling på nätet, pulled chicken och allt vad det heter. Personligen tycker jag det är helt värdelöst att långkoka vanlig industrikyckling. Köttet är på tok för mört och det blir nästan bara degigt av långkok. Av den anledningen kan det vara roligt att börja snegla på höns och tupp, det är inte bara rejält mycket tuggigare i konsistensen, det är också mycket mustigare i smaken. Jag skulle nästan säga att det är ett bra karaktärsprov att tillämpa på människor - folk som inte gillar höns eller tupp är nämligen lite fåniga och har barnslig smak vad gäller mat. Sådär ja Anders, börja med att förolämpa 50% av läsarna. Nej, jag raljerar så klart bara lite, det är en smaksak men har ni aldrig ätit tupp eller höna och förväntar er kycklingsmak så kommer ni bli lite förvånade.
Mexikansk mat och texmex är också stora favoriter. En av tupparna som föll för min yxa fick bli en vit chiligryta. Det är helt klart mer texmex än rent mexikansk mat, det märks bland annat på innehållet av spiskummin. Det rika limeinnehållet gör att den här chilin blir ganska syrlig och det passar fint till tuppsmaken.
En tupp har jag kvar och den kommer troligtvis tillagas ungerskt, framtiden får utvisa hur det blir.
Jag kom över ett par tuppar. De sprang omkring på marken när jag fick dem så det var så klart lite jobb med det. Å andra sidan är det nyttigt och karaktärsdanande att döda och ta ur sin mat själv emellanåt.
Kommer du inte över en tupp så kan du ersätta den med ett par hönor, det är vettigt att käka upp uttjänta värphöns istället för att bränna dem. Det funkar så klart med kyckling också men dra ner ordentligt på koktiden då. Köper du en grillad hel kyckling och använder köpt buljong så kan du dra ihop den här chiligrytan på en halvtimma, men det är så klart inte rätt.