TV tips: Taste the waste

Trots att jag är trött och alldeles genomförkyld lyckades jag ändå pricka in Dokument Utifrån i går kväll. Det var extra bra, för det handlade om matsvinnet i ett större perspektiv. Den tyska filmen Taste the waste eller Smaka på soporna som den lite missvisande döpts till på svenska, behandlar just några av mina favoritkäpphästar och visar på hur matsvinnet ser ut i de olika leden: hos odlare, grossister, livsmedelsbutiker och konsumenter.

För mig som detaljist var det mycket intressant att se rutinerna för utplockning av varor i franska livsmedelskedjor. De är betydligt mer nitiska än vi, visade det sig. Lite märkligt med tanke på att vi ofta refererar till just detta lands matkultur som bra föredöme när det gäller kännedom om och tillvaratagande av färskvaror.

På olika sjukhus i USA hade man lyckats minska matsvinnet genom att väga allt avfall från storköken innan den hamnade i soporna. På så sätt lyckades man synliggöra för dem som jobbade i organisationen vad som producerades för mycket. Köksavfallet minskade med en tredjedel under loppet av ett år. Precis detta gör vi också i Resurskocken, alla avdelningar väger in utplockade varor för att vi ska kunna se varifrån svinnet kommer. I vårt fall har det dagliga svinnet sjunkit så mycket att vi ibland behöver beställa in extra kött och grönsaker till våra middagar. Men det är ett angenämt problem, för vår modell går inte ut på att bibehålla svinnet; huvudsaken är att de råvaror som kommer in som svinn används först i köket.

Ett annat inslag i filmen handlade om bageriernas ständigt överdrivna produktion för att tillfredsställa brödköparna. På många håll åkte de osålda bröden rätt i containern, men en bagare visade på hur han blandade gammalt bröd med pellets och använde till uppvärming av bakugnarna. Nu har vi ju inget gammalt bröd just i vår butik, vi har avtal med bagerierna som kommer och hämtar brödreturerna, men jag frågade ändå Pågens brödsäljare idag vad de gör av sitt gamla osålda bröd. De malde ner det, förklarade han, och sålde det vidare som djurfoder.

Filmen berättar också om en tysk potatisbonde som tvingas kassera 40-50% av sina skördar för att potatisen är för liten eller för stor för att passa in i potatissortimentet i butikerna. En hel del potatisar försvann också för att de, som vi varit  inne på tidigare, hade skönhetsfel som medförde att de inte sålde i butikerna. Potatisen blev liggande på fälten och i bästa fall upplockad av privatpersoner.

Jag rekommenderar verkligen Taste the Waste för alla er som är intresserade av matfrågan. Filmen pekar inte finger åt något specifikt håll men lyfter fram matsvinnet som ett samhällsproblem som berör alla produktionsled och lämnar ingen ansvarsfri. Ta en extra lång titt på den koreanska designerns fina idé om färskvaruhantering i hemmen. Att äpplenas etylengas faktiskt kunde hindra potatisen att gro var för mig en oerhört intressant nyhet som jag absolut måste testa här hemma!  Filmen ligger tillgänglig på SVT Play till och med tisdagen den 23 november.

Kommentarer

6 svar till ”TV tips: Taste the waste”

  1. Tack för tipset, det programmet hade jag missat.

  2. Stefan

    Jag tycker hela ämnet är jätteintressant. Tack!

    Skall se filmen så snart jag får tid.

  3. marcus

    håller med om att dokumentären var förhållandevis välgjord. har själv kontainerdykt i malmö/lund/lomma-området i snart fem år och trenden att gallerförse soputrymmen är slående här med.

    kapitalismen nedvärderar ständigt sociala och ekologiskt hållbara resurser för kortsiktig tillväxt, inget nytt under solen.

    kolla agnes vardas dokumentär efterskörd för en mer poetisk och filosofisk vinkling.

  4. Marcus: Vår tunna är inte mycket att ha nu för tiden sedan resurskockarna gjort sitt. Dessutom har vi blivit bättre på beräkningar, det där går hand i hand.
    Eftersom jag nu jobbar i den bransch jag gör tycker jag inte att antikapitalism är så konstruktivt för min del, men har inget problem med din åsikt. Jag jobbar heller inifrån för att försöka påverka i den lilla mån jag kan.
    Tycker friganism är intressant och rörelsen fungerade, som jag tidigare skrivit, som inspiration till resurskocken. Ska titta på dokumentären du föreslog.
    Anna och Stefan: Visst är dokusatsningen på tv fantastisk nu när man kan se dem på nätet?

  5. Intressant, ska kolla filmen!

  6. marcus

    det är klart att världen inte är svartvit och jag tycker att ni verkar göra ett jättebra jobb utifrån vad jag läst om er. har tyvärr ej besökt butiken någon gång. Idén med resurskockarna är toppen!