Uppladdning inför Bondens marknad imorgon
Såhär års släpar jag hem säckar med kålrötter, svartkål och broccoli varje lördag från Katarina bangata. Bondens marknad är i sin bästa skepnad, nu finns svamp, rotfrukter, äpplen, tomater, kronärtskockor, paprikor och kål. Massor av olika sorters kål. Jag skulle kunna bli kålmissionär, jag har det definitivt i mig. Pizzasallad i alla ära, jag kan äta det när jag är bakis och det är inte det sämsta, men kålvärlden är ju så stor och fantastisk. Svartkål, eller palmkål som det också kallas, är min personliga favorit med sin robust men ändå finstämda beska, men savoykål, spetskål, rödkål och grönkål gör förstås också vem som helst lycklig. Rödkål i minestrone, savoykålsknyten med fläskfärs och plommon, indiskt kålfräs med ärter och hing. Vitkål är inte dumt det heller i början av sommaren, bara färsk lättkokt med god vinägrett till.
En sak ska man dock tänka på. Kål är gott. Men kål med sidfläsk till är himlen på en tallrik. Eller i det här fallet, en soppskål.
Kålsoppa
Receptmakare: Isobel hadley-kamptz
Portioner: 3-4
Tid: 50 minuter
- 100 g rökt sidfläsk i stavar
- 1 rödlök
- 1 morot
- 3 små stjälkar selleri
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 tsk grovt krossad fänkål
- en nypa chiliflingor
- 150 g svartkål
- 150 g grönkål
- 1 burk cannellinibönor
- inkråmet av en ciabatta
- olivolja
- väldigt god olivolja
- salt
- Hacka lök, morot, vitlök och selleri rätt fint.
- Koka upp de avrunna bönorna i vatten och låt rinna av.
- Fräs sidfläsket på medelvärme i en slatt olja i en tjockbottnad gryta tills det är krispigt. Spara fettet.
- Fräs grönsakerna i fläskfettet på medelvärme till det börjar få färg. Ha i fänkålsfrön och chili. Fräs en stund till.
- Skär bort stammen på svartkålsbladen och strimla. Strimla grönkålen. Ha i kålen i grytan.
- Rör ner bönor och brödsmulor.
- Häll på vatten så att det täcker.
- Koka på låg värme i 30 minuter.
- Smaka av med salt och peppar och ringla lite god olivolja på toppen.
Kommentarer
Låter makalöst gott! Släpade själv hem ett gigantiskt savojkålhuvud i dag.
Vanlig, gammaldags svensk kålsoppa med frikadeller är inte dumt det heller...
Det blev mycket gott det där! Jag skippade brödet på i receptet angivet sätt och serverade med stekta krutonger i stället. Mer här!
Sidor