Urban svampplockning
Nyligen var jag och Boel, som riktiga storstadsvilsna personer som aldrig sett en skog, och plockade svamp i Stockholm. Någon korg hade vi inte, nej. För i stället hade vi en papperspåse från Urban outfitters. Det var knappt ens att vi hade stövlar på oss, fastän det regnade. Men vi ville verkligen plocka svamp, så vi puttrade iväg med vespan till närmaste område som var ens i närheten av en skog - Hagaparken.
Efter att ha traskat omkring en stund, hittat en tom bag-in-box, en sko, några gamla badbyxor och ett par små kantareller och karljohan så stod den plötsligt där. Mina drömmars svamp. Okej, det där kanske lät väl sjukt - men lite så var det faktiskt. När jag var liten var jag helt såld på att grotta ner mig i svampböcker. Jag hatade att äta svamp, men älskade att plocka. Och på en av sidorna fanns den - stor, krusig som en blekgul korall, den makalöst coola fingersvampssläktingen blomkålssvamp. Och som det stod i boken "utsökt god svamp". Som liten tänkte jag: "okej jag gillar visserligen inte svamp. Men den här kommer jag att gilla".
Jag har aldrig i mitt liv hittat en blomkålssvamp förrän den här svampturen. Eftersom förväntningarna på smaken laddats upp under typ 30 år kunde jag egentligen inte bli annat än besviken. Men det var verkligen helt galet gott. Framför allt konsistensen är helt unik i svampväg. Den har ingenting av geggig "svampighet" som vissa svampar lätt får, utan har en nästan knaprig fasthet i sina tunna fibrer. Smaken är ren och skogig samtidigt. Sjukt gott. Vi stekte den i smör, men jag kan tänka mig att den även skulle bli magisk friterad på tempuravis.
Blomkålssvampen blir stor, så när man väl hittar den är lyckan gjord. Men som sagt - den är inte vanlig. Nu ska jag bara hitta den där ljusskygga tryffeln också.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9529","attributes":{"class":"media-image","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"256","height":"341"}}]][[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9527","attributes":{"class":"media-image","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"256","height":"341"}}]][[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9528","attributes":{"class":"media-image","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"256","height":"341"}}]][[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9530","attributes":{"class":"media-image","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"256","height":"341"}}]]
Kommentarer
Blomkålssvampen brukar ju växa intill stora tallar, och det finns det ju i Hagaparken! Annars kan man ju hitta både nejlikbroskingar, bläcksvampar och champinjoner på Stockholms gräsmattor, även stolt fjällskivling kan man nog ha chans att hitta.
Till rökta och gräddiga smaker får man ut max av blomkålssvampen. Satan vad god den är.
Åhh, en sån hittade vi när jag var liten, det var en cool svamp! Och stor ja! Men jag kommer tyvärr inte ihåg hur den smakade... Får väl lägga märke till det nästa gång (vilket nog dröjer, eftersom jag aldrig är på svamptur, men men..).
Att plocka svamp är att ta sig tillbaka till den tid man som lite grabb gick och letade efter gömda skatter. Man finner snabbt samma glädje, samma nerv och nyfikenhet man hade för sådar 20 år sedan. Att gå och gå och gå utan att hitta någonting för att sen surt lyfta på en liten buske och upptäcka ett hav av gyllengula kantareller.
Jag äter inte svamp men älskar att plocka dem. Kanske borde ta beställningar av mina vänner.
Ahahahaha! Urban outfitters! Ni är bedårande storstadsbarn.
Sidor